Kattepote-problemet
De fleste katteelskere kender problemet: man forlader computeren et øjeblik, og straks ser Kisser sit snit til at trampe hen over tastaturet. Et fantastisk stykke software løser problemet.

Hvem kender ikke dette problem? Heldigvis kan PawSenseTM erhverves for kun 19,99 dollars. Og det fungerer glimrende til den nyeste version af Windows. (Foto: Remedios44)

Mange store opfindelser er gjort af folk, der er i stand til at opspore et problem, hvor ingen andre har søgt.

Chris Niswander er computerprogrammør og bor i Tucson, Arizona. Han er også glad for katte, og netop den kombination af interesser var, hvad der skulle til for at skabe PawSenseTM.

PawSenseTM er et lille program, der konstant lurer under Windows' overflade og holder øje med kombinationen af tastetryk på keyboardet.

Efter intense studier af kattes bevægelsesmønstre med særlig fokus på potens form har Chris Niswander fundet ud af, at den gennemsnitlige kattepote er større end en computertast og derfor har en tilbøjelighed til at påvirke flere nabotaster simultant.

I samme øjeblik programmet genkender en sådan ikke-menneskelig påvirkning på tastaturet, går det i aktion. En alarm med teksten "KATTEAGTIG INDTASTNING IDENTIFICERET" popper op på skærmen, tastaturet låses og et højt blæs af harmonikamusik sendes ud af computerens højttalere.

Døve og dovne katte

Fakta

VANVITTIGE VIDENSKABSMÆND

logo vanvittige videnskabsmænd til artikelboks

Vanvittige videnskabsmænd fylder både videnskabshistorien og populærkulturen.

Mændene og deres storslåede, men fejlslagne forsøg og pseudovidenskabelige krumspring præsenterer vi i denne serie.

Ni ud af ti huskatte lusker væk efter den omgang, og harddiskens data er igen i sikkerhed.

For at kunne genoptage sit arbejde ved tastaturet behøver man blot taste ordet "menneske." Sandsynligheden for, at en kat hacker programmet ved at træde på netop dét ord, grænser til det umulige, forsikrer PawSenseTM's skaber på sin webside.

Her er han også ærlig nok til at afsløre nogle af PawSenseTM's få svagheder. En døv eller meget doven kat kan eksempelvis vise sig at være immun over for programmets indbyggede forsvarsmekanismer.

Er formentlig baby-sikret

Til gengæld lover Chris Niswander, at også babyhænder vil blive identificeret korrekt. Han anbefaler dog, at man skruer lidt ned for lyden, for ikke at risikere at sønnike pådrager sig en livslang computerfobi.

Et særligt program, som sikrer computeren imod småbørn på forsvarlig vis, er under udvikling. Det hedder naturligvis BabySenseTM.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud