Kan man løfte en bold uden at røre den?
En gruppe ph.d.-studerende ved Massachusetts Institute of Technology er trætte af, at alle smartphones og tablets ligner hinanden og vil nu gøre brugen af dem mere håndgribelig.

Allerede i vores tidlige barndom lærer vi kroppen at interagere med objekter.

Men når vi så skal bruge en computer, er vi nødt til at starte forfra. Vi bliver bedt om at glemme alt det, vi ved om fysiske handlinger, for at lære eksempelvis hvordan man flytter en fil til en anden mappe.

»Det vil vi gerne ændre og gøre det mere håndgribeligt, og derfor vil vi gerne have rigtige objekter, som folk kan interagere med, og som er koblet til digital information,« siger ph.d.-studerende Daniel Liethinger fra Massachusetts Institute of Technology i videoen øverst i denne artikel.

'Tangible computing' kan bedst oversættes til 'håndgribeligt IT'. Det handler om at gøre IT så brugervenligt og intuitivt som muligt - ved hjælp af fysiske objekter.

Visualisering af data på en 3D-platform

Daniel Liethinger har sammen med ph.d.-studerende Sean Follmer skabt inFORM: En platform, der kan visualisere 3D-data.

inFORM består af 900 'stænger' med hver sin motor, der er tilkoblet en computer. Ved hjælp af billedrendering (en form for gengivelse) kan inFORM visualisere et sort-hvidt 2D-billede fra computeren til 3D på inFORM.

»Det er ikke så forskelligt fra, hvordan du ville programmere et 3D-spil, eller hvilken som helst anden 3D-applikation,« forklarer Sean Follmer i videoen.

Udover at inFORM kan visualisere computerdata, kan stængerne også styres fra en Microsoft Kinect, der kan afspejle ens position i en 3D-verden.

I videoen ser vi eksempelvis, at det er muligt at samle en bold op takket være Kinect og inFORM.

Sammenvævet papir kan skifte hårdhed

Et andet projekt fra MIT er jamSheet, der fokuserer på ændringen af densitet i et materiale. Ved brug af sammenvævet papir, en trykluftspumpe og en række sensorer har de skabt en skærm, der skifter hårdhed.

Når man trykker på skærmen, øger man friktionen mellem lagene, og derfor stivner formen.

»Vi mærker, hvordan den bliver placeret, eller hvordan man holder den, og så fortæller vi pumpen, at den skal pumpe luft ud på et specifikt tidspunkt,« fortæller ph.d.-studerende Lining Yao.

Forskningen blev skaleret op til at dække et langt stykke jamSheet, der kunne bruges som møbel, og til at involvere en sko der tilpasser sig, alt efter om man løber eller går.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk