Japan opsender rumskraldevogn
En ny japansk satellit skal forsøge at rydde op i den stigende mængde rumskrot i kredsløb om Jorden.

Japan har opsendt en eksperimentel satellit, der skal forsøge at rydde op i alt det rumskrald, der er i kredsløb om vores planet efter mere end et halvt århundredes opsendelser.

Den nye satellit er bygget til at udbrede et elektromagnetisk felt, der sænker rumskraldets hastighed. Når hastigheden er tilstrækkeligt sænket, vil rumskraldet – der primært består af opslidte satellitter – langsomt falde ind mod jorden, skriver Space.com.

Opsendelsen er et forsøg på at finde en løsning på det stigende problem med skrot i rummet: Nemlig at der kommer mere og mere af det. Det gør fremtidige opsendelser besværlige, da risikoen for at ramme gammelt skrald stiger.

Rammes en satellit, raket, eller en astronaut på rumvandring, kan det have ekstreme konsekvenser – tænk blot på sidste års hitfilm Gravity, der omhandler netop sådan et scenarie.

Robotter skal fjerne rumskrald

I september 2013 vurderede NASA, at der var mere end 500.000 stykker rumskrald på størrelse med en marmorkugle eller større i kredsløb om jorden. Mere end 20.000 af de stykker er større end en tennisbold, skriver Space.com.

Det lyder måske ikke af meget, men tænk så på, at ’tennisbolden’ rammer dig med en hastighed mellem 20.000 og 36.000 kilometer i timen. Selvom en rumdragt yder en vis beskyttelse, rækker den altså ikke her.

Mange forskere arbejder derfor på at finde en effektiv metode til at fjerne rumskrald. Japanernes testopsendelse er et bud på sådan en løsning, men andre kreative forslag eksisterer også – blandt andet det schweiziske CleanSpace One, som du kan se i videoen ovenfor. CleanSpace One vil sende robotskibe ud i rummet, som automatisk vil opsøge og indsamle rumskrald for så derefter at sende det mod jorden.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk