iPad styrer vaks lille industrirobot
Tre ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet har gjort højteknologisk robot interaktiv, så den i princippet kan styres af hvem som helst ved simpelt tryk på robotten eller en iPad.

Fremtidens industrivirksomheder beskæftiger ikke kun mennesker af kød og blod. De giver også fuldtidsarbejde til små robotter, der styrter rundt og går til hånde, hvor de ansattes kroppe og hjerner kommer til kort. De små teknologiske hjælpere får produktionen til at glide og sørger for, at opgaverne løses hurtigt og effektivt, så produkterne kan komme ud på markedet i en fart.

Den fagre nye verden venter lige om hjørnet, for sådan en robot, kaldet Little Helper ++, er faktisk allerede ved at tage form på Aalborg Universitet. En stribe ph.d.-studerende og specialestuderende har gennem flere år løst hver deres afgrænsede opgaver, som langsomt, men sikkert har bygget robotten op fra grunden og har gjort den hurtigere, mere fleksibel og brugervenlig.

»Vi har opbygget et kompliceret softwaresystem, der gør det nemt at programmere robotten og styre den ved hjælp af direkte berøringer eller gennem en iPad.«

»Dette system gør en person helt uden robotkundskaber i stand til at oplære robotten i løsning af nye arbejdsopgaver,« fortæller Christian Carøe, som har udviklet softwaren i samarbejde med sine to entusiastiske kammerater Mikkel Hvilshøj og Casper Schou i forbindelse med deres specialeår på Maskin & Produktion på Aalborg Universitet.

Robotter skal være omstillingsparate

Den første Lille Hjælper blev udviklet af en gruppe studerende på Aalborg Universitet tilbage i 2007. Tanken var, at det kun skulle være et afgrænset projekt, men det greb om sig. Lille Hjælper virkede som en magnet på nysgerrige studerende, der brændte for at nørkle med ny, avanceret robotteknologi.

Robottens potentiale er da også stort – så stort, at EU har valgt at tage udviklingen af den under sine vinger og gøre den til en del af det europæiske robotprojekt TAPAS, hvis visioner rækker langt ud over Danmarks grænser:

Little Helper ++ har kostet en million kroner at udvikle. (Foto: Aalborg Universitet)

Overalt i Europa er industrien udfordret af, at brugerne forventer at få produkter med mange forskellige features, som kan målrettes til deres eget personlige behov. Dertil kommer, at de tit og ofte skifter produktet ud med et nyt.

Et produkts levetid er altså blevet meget kortere, hvilket stiller store krav til virksomhederne om hele tiden at poste nye produkter på markedet. Det kræver, at virksomhederne er meget fleksible og hurtigt kan tilpasse deres produktionsapparat til en ny situation, og det er her, at Little Helper ++ kommer ind i billedet.

Robotten er ikke en erstatning – kun en hjælp

I Danmark arbejder man typisk med traditionelle robotter, som er designet til at løse faste opgaver uafhængigt af de ansatte, som de derfor også typisk er afskærmet fra. Men det gør det omstændeligt at ændre produktionen til fremstillingen af nye produkter.

»Visionen i TAPAS er at udvikle en mobil robot, der kan indgå som en fleksibel produktionsressource til at hjælpe de ansatte. Little Helper++ er et bud på sådan en robot, som ikke skal opfattes som en erstatning for de ansatte, men som en assistent. De ansatte skal nemt og hurtigt kunne instruere robotten, så den kan løse opgaver efter nye behov, uden at det kræver en total omstrukturering af produktionssystemet,« fortæller Mikkel Hvilshøj.

Den nye Little Helper er altså yderst brugervenlig og vaks til at lære nyt. Og den kan indgå i mange forskellige teams, fordi den af de tre specialestuderende hånd er udstyret med mange avancerede egenskaber.

Little Helper kan dreje og bøje sig

Ud over at robotten kan føle sig frem ved hjælp af nogle særlige sensorer i alle samlinger, kan den også dreje, rotere og bøje sig rundt om syv forskellige akser, hvilket er én akse mere, end hvad der er normalt for en traditionel robot.

Fakta

Den oprindelige Lille Hjælper er i dag erstattet af både anden og tredje generation. Den sidste version er blevet døbt Little Helper++. Den indgår ikke kun i de tre studerendes speciale, men som et vigtigt led i TAPAS-projektet.

Det lyder alt sammen flot på papiret, men det har også vist sig at fungere fortræffeligt i praksis.

Robotten har med succes løst to manuelle arbejdsopgaver, som er typiske hos ventilationsvirksomheden Grundfos, men som er udført i et kopieret miljø på Aalborg Universitet:

  1. Samling af en rotor til dybvandspumpen SQ-Flex
     
  2. Samling af dele til rotoren til dybvandspumpen SQ-Flex

Robottens næste udfordring bliver at løse selvsamme opgaver hos Grundfos til oktober i forlængelse af TAPAS-projektet.

Ny software er genbrug, så det basker

Softwaren er baseret på det såkaldte Robot Operation System, som er open source-kode, der er stykket sammen af kode-stumper fra andre robotsystemer.

Mens de fleste traditionelle robotter også er sværvægtere, der vejer på den forkerte side af 50 kg, er robotarmen på Little Helper en lille spirrevip på kun 14 kg.

»Formålet er at give robotten en lang række færdigheder, som den kan bruge til at løse mange forskelligartede opgaver. Disse færdigheder er afgørende for robottens intuitive interface, fordi de gør det muligt at lave softwareblokke, som efterfølgende er simple for brugeren at sammensætte og tilpasse til et specifikt behov,« siger Casper Schou.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.