Intelligent tøj skal redde liv
Intelligente trøjer og sokker kan give kropsnær overvågning, som redder liv og lader mormor komme hjem til jul - men nyskabelserne møder modstand i sundhedsvæsnet.

For at 'trøjen, der redder liv' skal fungere, skal sensorerne være helt tæt på kroppen. Det kræver en meget stram trøje, som er svær at iføre sig. Derfor har forskerne også skabt en cardigan, som måler signaler ved håndleddet, og et bælte, der kan tilpasses den enkelte patient. (Foto: Jan Berg)

For at 'trøjen, der redder liv' skal fungere, skal sensorerne være helt tæt på kroppen. Det kræver en meget stram trøje, som er svær at iføre sig. Derfor har forskerne også skabt en cardigan, som måler signaler ved håndleddet, og et bælte, der kan tilpasses den enkelte patient. (Foto: Jan Berg)

Forestil dig, at du er en ældre mand eller kvinde, du bor på et plejehjem og har problemer med hjertet. Du vil meget gerne hjem til din familie til jul, men du risikerer, at dine hjerteproblemer forværres undervejs.

Enten bliver du på plejehjemmet alene, eller du tager hjem og risikerer at få et hjerteanfald.

Men hvad nu hvis du kunne iføre dig en trøje, der kunne overvåge din hjertefunktion og sende oplysninger ind til plejehjemmet, som så kunne tjekke, at alt var i orden? Så kunne du måske få lov at tage hjem til familien.

Sådan en trøje er netop nu ved at blive udviklet i Sverige, og den er et eksempel på, hvordan tekstiler med indbygget IT kan være med til at redde liv og give patienter en langt større frihed trods deres sygdom.

Trøjen er et af de produkter, som for nylig blev præsenteret på innovationsnetværket InfinIT's temadag om intelligente tekstiler.

Intelligent tøj giver tryghed og frihed

På temadagen mødtes forskere og branchefolk for at præsentere nye produkter, og for at diskutere, hvordan man kan bruge intelligente tekstiler på hospitaler, på plejehjem, i hjemmeplejen og i folks eget hjem.

De intelligente tekstiler giver mulighed for at kontrollere folks helbred løbende og nemt. Det kan give en større tryghed for patienterne, og dermed også en større frihed, fordi de ikke behøver konstant at blive tjekket på hospitalet, forklarer Rikke Koch fra Alexandra Instituttet, som har arrangeret temadagen.

»Det giver mulighed for at kontrollere folk, uden at de skal møde op et par gange om ugen. Man kan nøjes med at hive folk ind, når der er noget galt, og på den måde kan man undgå, at patienterne skal sidde og vente i flere timer uden grund. Og sundhedsvæsnet kan spare nogle ressourcer,« siger Rikke Koch.

Det er især relevant i et samfund, hvor der bliver flere og flere ældre, og færre og færre til at tage sig af dem.

Trøjen der redder liv

Fakta

INTELLIGENS I FIBRENE

Intelligente tekstiler handler ikke altid om at indarbejde IT eller elektronik, det kan også handle om at imprægnere stoffet eller manipulere selve tekstilfibrene.

På den måde kan man skabe tekstiler med særlige egenskaber, som også kan være nyttige i sundhedsvæsnet.

Tekstil med indbygget medicin: Ved at lave tekstiler, som udskiller særlige stoffer, kan man sørge for, at folk få deres medicin løbende. Det kan især blive relevant for folk, som ikke selv er i stand til at huske at tage medicin.

Selvhelende materiale: Forskerne arbejder med at lave en form for strækbart gummimateriale, som efter et brud er i stand til at hele, hvis man trykker det let sammen.

Stødabsorberende materiale: Virksomheden d3o arbejder med et stof, der bliver hårdt, hvis det får et slag. Materialets molekyler kan bevæge sig frit i materialet, men i det øjeblik det udsættes for stød eller slag, låser de sig samen og absorberer slaget.

Den svenske trøje - som kaldes "trøjen, der redder liv" - er et af de projekter, som er kommet langt.

Ideen er, at man ved at indbygge sensorer i en trøje, kan overvåge en persons hjertefunktion over en længere periode. Trøjens sensorer sender data videre til en mobiltelefon eller en computer, som så kan sende signalet videre, eksempelvis til en læge, et plejehjem eller et hospital.

På den måde kan trøjen foretage en grundig overvågning af en patient, selv efter at patienten er taget hjem. Selve teknologien fungerer som en slags avanceret pulsmåler, men det, at den er indarbejdet i et tekstilet, gør den langt mere anvendelig.

»Tøj kan man nemt tage på, og det er egnet til at kunne bæres over længere tid. Andre måleapparater kan være besværlige at bruge eller sætte på det rigtige sted,« siger Rikke Koch.

Strømpe kan advare gravide

Udover selve hjertefrekvensen, som måles af trøjen, så findes der også andre advarselssignaler for hjertepatienter, eksempelvis væskeophobning i benene.

Derfor er forskere fra Aarhus Universitetshospital, Ingeniørhøjskolen og firmaet Ohmatex gået sammen for at udvikle en intelligent strømpe, som løbende kan måle, hvor hurtigt anklerne udvider sig. Det kan give mulighed for at foretage medicinjusteringer hos patienten på et tidligt tidspunkt.

Strømpen kan også bruges til at forebygge svangerskabsforgiftning, som forekommer hos omkring 5% af alle gravide, og kan være en potentielt farlig sygdom, hvis den ikke opdages hurtigt.

Et af symptomerne er væske i anklerne, og derfor kan ankelmålinger give et vigtigt fingerpeg om, hvorvidt den gravide er i farezonen. Samtidig er det langt mere praktisk for den gravide, end at skulle gå til jævnlige kontroller på hospitalet.

Forhindringer i sundhedsvæsnet

Tekstilerne giver mange muligheder, men mødes også af udfordringer.

Vaskbarhed er en stor udfordring, når man arbejder med elektronik i tekstiler. Derfor har Ohmatex sørget for, at den elektroniske del af strømpen kan lynes fra resten af strømpen, som så nemt kan vaskes. På den måde kan strømpen også tilpasses forskellige størrelser. (Foto: Ohmatex)

For sygehusene, for eksempel, er hygiejne helt centralt, og alle tekstiler på sygehuset skal kunne vaskes ved 80 grader eller mere, for at undgå smittefare. Det giver problemer for meget mekanik.

Samtidig giver det også nogle problemer for produktudviklingen, at vi har et offentligt sundhedssystem, der er ramt af nedskæringer og har svært ved at tænke langsigtet, mener Rikke Koch.

»Når virksomhederne skal producere til et område, der er politisk reguleret og skal spare på ressourcerne, så gælder der nogle andre regler, end hvis de producerer til det fri marked. Og selvom investering i ny teknologi ofte betaler sig, så er det ikke nødvendigvis det man fokuserer på i sundhedsvæsnet, når man på den korte bane skal spare,« siger Rikke Koch.

Interaktive tekstiler

Mange steder er man i gang med at udvikle kreative løsninger på problemerne, for eksempel arbejder det Århus-firmaet Ohmatex med at støbe elektronikken ind i fleksibelt gummi, som kan vaskes. Man er også i gang med at lave tekstiler med strækbare lede vævet ind i selve stoffet.

Rikke Koch er ikke i tvivl om, at de intelligente tekstiler vil spille en rolle i fremtidens sundhedssystem.

Hun forestiller sig desuden, at de intelligente tekstiler vil begynde at kommunikere med de sociale netværk på internettet, og at man på den måde vil kunne udveksle sundhedsdata med andre brugere.

Samtidig kan man også forestille sig, at et stykke intelligent tekstil kan kommunikere direkte med patienten. For eksempel kunne en lille plet på den svenske hjertetrøje skifte farve, alt efter om hjerterytmen var god eller dårlig.

»Jeg synes, det mest interessante er de projekter, som ikke kun måler, men også giver en form for feedback til brugeren. Det er spændende, hvordan man kan lave interaktion i en tekstilplatform,« siger Rikke Koch.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.