Intelligent tand skal give dig sundere vaner
En intelligent tand sender signaler til et computerprogram, når du spiser for meget, eller hvis du ryger. Det skal hjælpe med at give sundere vaner, når teknologien er færdigudviklet.

Med en intelligent tand, der kan sende signaler til en computer, bliver det sværere for dig at bilde din læge ind, at du er holdt op med at ryge, eller at du overholder din kostplan til punkt og prikke.

I videoen ovenfor kan du se en af forskerne bag den smarte tand, Andy Chen fra National Taiwan University, Department of Computer Science and Information Engineering, prøve en prototype af tanden af.

Tanden er designet til at passe over en del af en almindelig tand og indeholder et accelerometer, der kan registrere bevægelser i munden. 

Kan skelne mellem forskellige bevægelser i munden

Sensoren kan skelne mellem aktiviteter som at drikke, spise, tale og ryge. Informationer fra sensoren bliver sendt til en computer, der analyserer dem. Som det ser ud nu, er det dog en anordning, der kræver ledninger.

Også monteringen er en udfordring, da det kræver en specialdesignet tand til hver enkelt person, så der skal være tandlæger med inde over produktionen.

Når monteringen en dag bliver nemmere, og tanden bliver trådløs, håber forskerne bag, at den vil hjælpe mennesker til at overkomme deres usunde vaner.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk