Hvidovre Hospitals nye magnet: 140.000 gange stærkere end Jordens magnetfelt
Hvidovre Hospital har fået en 40 ton tung magnet ind af døren. Den skal bl.a. bruges til at tage billeder af aktivitet i hjernen og kortlægge sygdomme som skizofreni, parkinson, sclerose og epilepsi.

 

En 40 ton tung scanner er netop ankommet til Hvidovre Hospital - med en feltstyrke på 7 tesla (7 T) er scannerens styrke mere end fordoblet i forhold til hospitalets hidtil kraftigste scannere.

Når den først er monteret i løbet af 2014, vil den kunne bidrage med mere information om sygdomme som skizofreni, parkinson, sclerose og epilepsi.

Feltstyrken på 7 T svarer til cirka 140.000 gange Jordens magnetfelt. Det utroligt store magnetfelt giver generelt bedre resultater ved undersøgelser, men især hjernescanninger får et løft. Dette gælder især de scanninger hvor man ser på mikrostrukturen i hjernen, og når der måles på vigtige biokemiske processer i stofskiftet.

Scanneren kan producere billeder i meget høj opløsning og detaljegrad, og der kan laves øjebliksbilleder af tankeaktivitet. Det giver mulighed for at studere dynamiske processer i hjernen, som eksempelvis indlæring og hukommelse, og det gavner især stofskifteundersøgelser, da scannerens store feltstyrke gør molekylerne nemmere at skelne fra hinanden. Dette kan give et meget detaljeret indblik i kroppens metabolisme.

Magneten har stor betydning for forskning

Tanken med scanneren er, at den skal være en national forskningsressource. Alle forskere i hele landet skal kunne benytte sig af de nye muligheder, scanneren giver. På den måde kan scanneren forhåbentlig tiltrække en masse forskere fra ind- og udland, der kan bidrage til et godt forskningsmiljø.

»Projektet med den nye 7-tesla scanner har stor betydning for vores forskning. Det giver én et godt skud moral at se magneten blive løftet ind på hospitalet i dag,« fortæller professor og forskningschef Hartwig Roman Siebner, som har meldt sig til at være den første forsøgsperson i skanneren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk