Her er robotten, der både spiller bold og sætter kaffen over
Robotudviklere ved det tyske rumfartscenter DLR har taget et stort skridt i robotverdenen. Se den imponerende video her.

At gribe en bold er ikke verdens letteste opgave - det ved enhver, der har prøvet at spille stikbold.

Derfor har det de seneste næsten 20 år været en udfordrende milepæl for robotudviklere verden over at skabe en robot, der kan gribe en bold.

Robotudviklerne ved Institute of Robotics and Mechatronics, der er en del af det tyske rumfartscenter DLR, har nu skabt en imponerende robot, der både kan beregne baner og gribe bolde i luften.

Rollin' Justin, som den kære maskine er døbt, har en menneskelignende mobilitet, som ikke er set før. 

Robotten er udstyret med et hav af sensorer, og et stereo 3D-kamera, som med stor nøjagtighed kan registrere, hvordan de flyvende objekter bevæger sig.

Justin har desuden 43 bevægelige led - blandt andet syv i hver arm og 12 i hver hånd - det lyder måske af meget - men det er stadig under en fjerdedel af, hvad vi mennesker kan prale af. 

Mobiliteten, kombineret med en responstid på 5 millisekunder og evnen til at forudsige hastighed og baner, betyder at Rollin' Justin kan fange en bold med hver hånd - samtidigt. 

Robotten Rollin Justin kunne være taget ud af en Star Wars-film. Nu har tyske forskere forbedret den så meget, at den er i stand til at gribe bolde i luften. Se videoen nederst. (Foto: DLR)

Selv om der er tale om en tysk robot, er Rollin' Justin dog ikke 100 procent fejlfri - den er i stand til at gribe bolden sikkert i 80 procent af tilfældene, hvor der bliver kastet en bold imod den.

Det er en succesrate, som en legesyg puddelhund til hver en tid kan overgå - men i robotternes verden er det imponerende. 

Skulle du blive træt af at kaste bold til robotten, har de tyske forskere sørget for, at Rollin' Justin også kan gøre sig nyttig i køkkenet. Robotten er i stand til at håndtere en lille kaffemaskine med stor behændighed. 

Det kan måske virke lidt fjollet, at man konstruerer en robot, der er i stand til at gribe bolde og sørge for aftenkaffen. Men der er naturligvis også en dybere mening bag den tyske galskab:

Robotbyggerne håber, at robotterne i en ikke alt for fjern fremtid kan overtage opgaver, som vi mennesker ikke selv ønsker at løse. Enten fordi de er for farlige - f.eks. i rummet - eller for trivielle - f.eks. i plejesektoren.  

Nu venter vi bare på, at robotbyggerne får udviklet Rollin Justin, så han også kan kaste bolden tilbage. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.