Sponseret af Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et selvejende universitet med uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation.  

Grøn turisme på Indlandsisen opbygges med mobile hytter
Studerende fra Danmarks Tekniske Universitet har udviklet transportable, miljøvenlige turisthytter til de arktiske egne.

Lyst til at campere på Indlandsisen i en transportabel hytte?

Lyst til at campere på Indlandsisen i en transportabel hytte?

Forestil dig, at du er på ferie i Grønland. Du har vandret hele dagen, mærket indlandsisen rumle, set moskusokser og hørt ravnenes karakteristiske kald.

Træt og mat af dagens oplevelser søger du nu mod din indkvartering for natten: en mobil letvægtshytte i glasfiber, samlet og sat op på Indlandsisen til formålet og udstyret med lavenergiteknologi, der sørger for, at du har lys og kan holde varmen.

Vel inde i hytten varmer du din mad på komfuret. Natten tilbringes på en komfortabel briks, og når du forlader hytten næste morgen, tager du dit affald fra toilet og køkken med i dertil indrettede beholdere.

Sådan kan en overnatning i den grønlandske vildmark forme sig i nær fremtid. Fire studerende fra Bygningsdesign på DTU Byg, Jonas Vendel Jensen, Thomas Mondrup, Kristoffer Negendahl og Brian Hurup-Felby, har i samarbejde med Center for Arktisk Teknologi, ARTEK, udviklet en bæredygtig, arktisk turisthytte, der er så let, at den kan flyttes rundt på indlandsisen med hundeslæde.

Præsentation på konference

12 små modeller i målestoksforholdet 1:10 er allerede ved at blive udarbejdet, og en prototype i fuld størrelse skal præsenteres for internationale forskere og fagfolk fra turisterhvervet i de arktiske lande.

Det sker ved ARTEK's internationale konference for arktisk teknologi 'Tourist Cottages and Climate Change' 11.-13. august i Sisimiut, Grønland. Konferencen er en inspirations- og udviklingsevent til, hvordan turisterhvervet i Grønland og de øvrige nordatlantiske lande med forskellige bæredygtige tiltag kan tilpasse sig og afværge klimaændringerne.

Der er allerede kommet tilsagn om deltagelse fra Færøerne og fra flere nordiske lande, ligesom Skotland og Canada også ventes at deltage, og flere turistorganisationer har allerede udtrykt stor interesse for projektet.

Turisterhverv i vækst

Professor Arne Villumsen, leder af ARTEK og arrangør af konferencen, fortæller:

»Temaet for konferencen er valgt for at støtte turismen, som spiller en stor rolle i såvel Grønland som i resten af Nordkalotten. Turisterhvervet er i dag et erhverv i stor vækst, men den del af turiststrømmen, som skal ud at gå med en rygsæk på ryggen, er henvist til nogle forholdsvis primitive turisthytter uden elektricitet og med nødtørftige toiletfaciliteter.«

»Samtidig oplever de arktiske egne, at naturforholdene og dermed turistattraktionerne nogle steder ændrer sig drastisk som følge af klimaændringerne, siger han.«

Hyttekonceptet er konstrueret som trekantede moduler med aluminiumsrammer og en dug af glasfiber. De er til at skille ad og kan sættes sammen til større og mindre enheder. Hytterne har naturlig ventilation og kan udstyres med mere eller mindre avancerede lavenergiløsninger. (Illustrationer: Jonas Vendel Jensen, Thomas Mondrup, Kristoffer Negendahl og Brian Hurup-Felby)

Derfor er der ifølge Arne Villumsen fra grønlandsk side et stort ønske om at få nye indkvarteringsmuligheder, som kan kombinere det øgede krav om mobilitet, oplevelser og større komfort blandt turisterne med hensynet til Grønlands unikke natur og følsomme miljø.

»Vi kan allerede i dag se, at den øgede turiststrøm er begyndt at sætte sine spor i Grønland. Derfor stræber vi efter en hytte, som funktionsmæssigt er optimal og med en bæredygtig energiforsyning, for eksempel solvarme, solelektricitet, vindenergi eller mikrovandkraft til elektricitetsfremstilling og med en bæredygtig vandforsyning og håndtering af spildevand og affald,« siger Arne Villumsen, der tror, at der er en stor potentiel kundegruppe til sådanne hytter.

Arne Villumsens drøm

Det mobile hyttekoncept er oprindelig et ud af ti forslag til forskellige bæredygtige hytter, som de studerende har udarbejdet. Heraf er et design valgt ud og tilpasset arktiske forhold, og nu skal forhold som energi- og vandforsyning, spildevandsbehandling, isolering og materialevalg videreudvikles i samarbejde med andre DTU-institutter samt Bygge- og Anlægsskolen i Sisimiut, Grønland.

Kristoffer Negendahl forklarer, at en af de store fordele ved det nye hyttekoncept er, at det er meget fleksibelt både, hvad angår størrelse og energiforsyning.

»Hytten er nærmest at sammenligne med et telt med fast dug. Når rørskelettet er samlet, sættes glasfiberskallen på, og så kan der suppleres med mere eller mindre avancerede lavenergiløsninger. Hver sektion er 18 kvm, og sektionerne kan forbindes med hinanden, så de i realiteten kan bygges ud i det uendelige.«

Flere mobile hytter

Grønland besøges hvert år af et stort antal turister, som kommer for at vandre i den storslåede natur, trofæjægerne på moskusjagt eller udøvere af ekstremsport som verdens hårdeste skiløb Arctic Circle Race. For at tiltrække endnu flere turister ønsker det grønlandske turisterhverv at kunne tilbyde turisterne mere moderne og tidssvarende indkvartering. (Foto: Poul Linnert Christiansen)

Hovedtanken bag konceptet er, at hytterne skal udstyres med elektrisk lys og varmegenindvindingsanlæg, naturlig ventilation, og der skal findes en løsning på spildevandsproblemet.

Desuden er det afgørende, at hytterne produceres i et materiale, så de kan modstå klimaet i de nordarktiske egne og transporteres på en snescooter eller en hundeslæde.

Men drømmen stopper ikke her. Arne Villumsen drømmer stort. Han drømmer om mobile, bæredygtige hytter i andre uvejsomme dele af verden blandt bjergbestigere, soldater i Afghanistan eller i Sahara, hvor der er behov for ressourcebesparende boliger, der er nemme at transportere, sætte op og pille ned igen.

Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.