Galileos satellit-tvillinger skal nu i kredsløb om Jorden
På torsdag opsendes et imponerende tvillingepar, når de to europæiske Galileo-navigationssatellitter sendes op fra den europæiske rumhavn i Fransk Guyana.

Dette er en illustration af de 27 Galileo-satellitter, som de kommer til at kredse om Jorden. (Foto: ESA-J. Huart)

Dette er en illustration af de 27 Galileo-satellitter, som de kommer til at kredse om Jorden. (Foto: ESA-J. Huart)

De to satellitter har i de seneste uger gennemgået en række afsluttende test, som skal sikre, at de kan komme i den rigtige bane, og at de er tilstrækkeligt beskyttede til at kunne overleve i de barske omgivelser, der findes uden for Jordens beskyttende atmosfære.

Efter at have bestået disse tests blev begge satellitter monteret på Soyuz-raketten, der i morgen, torsdag d. 21. august 2014, skal sende satellitterne i rummet.

Efter at de sidste dele af Souyz ST-B raketten er blevet fastmonteret, er tvillingerne nu klar til at blive sendt i kredsløb om Jorden på torsdag kl. 14:31, dansk sommertid.

En 12 år lang rundrejse om Jorden

De to Galileo-satellitter vil slutte sig til de fire Galileo-satellitter, der allerede kredser om vores planet.

3 timer, 47 minutter og 57 sekunder efter opsendelsen vil de nå deres endelige højde over Jordens overflade på 23.222 kilometer, hvorfra de skal kredse i de næste 12 år.

Samlingen af satellitter giver et europæisk navigationssystem og er bestilt af den europæiske kommission, mens arbejdet udføres af ESA og partnere. Særligt har det været vigtigt for Europa at bygge et civilt styret navigationssystem, og det vil ved færdiggørelsen bestå af hele 27 satellitter i kredsløb om Jorden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk