Fotograf fanger ISS i fuld fart forbi Månen
Den Internationale Rumstation, ISS, kredser om Jorden med lige i omegnen af 30.000 kilometer i timen, men alligevel er det lykkedes en fotograf at fange et flot billede af stationen på vej forbi Månen.

Fotografen Dylan O'Donnell fangede dette billede af ISS på vej forbi Månen 30. juni i år. Han skulle være hurtig på udløseren, da ISS kun befandt sig foran Månen i 0,33 sekunder. (Foto: Dylan O'Donnell)

Fotografen Dylan O'Donnell fangede dette billede af ISS på vej forbi Månen 30. juni i år. Han skulle være hurtig på udløseren, da ISS kun befandt sig foran Månen i 0,33 sekunder. (Foto: Dylan O'Donnell)

Det er sket før. Men det kræver en god portion tålmodighed og præcision.

En fotograf var på det helt rigtige sted på det helt rigtige tidspunkt, da The International Space Station (ISS) bevægede sig ind foran Månen 30. juni 2015. Det skriver Spaceflightnow.com.

Du kan se resultatet på det flotte billede herover.

Det handler om tålmodighed

Rumstationen kredser rundt om Jorden i en højde af omkring 420 kilometer med en fart på næsten 30.000 kilometer i timen.

Her er et close-up af rumstationen, der måler 110 meter fra nederste venstre hjørne til øverste højre hjørne, men som ser ubetydeligt lille ud foran Månen. (Foto: Dylan O'Donnell)

Fotografen Dylan O'Donnell fortæller, at han planlagde billedet næsten et år, før han kunne tage det. Han tog en serie af billeder på tidspunktet, hvor rumstationen skulle passere Månen, og så håbede han simpelthen bare, at man ville kunne se stationen på et af dem.

»Hvis du tror, det bare handler om at sidde der med dit kamera og dit ur og den ene hånd på aftrykkeren, så har du helt ret. ISS var forbi Månen på 0,33 sekunder, så det går ret hurtigt,« siger han til Spaceflightnow.com.

Selvom rumstationen måske mest af alt ligner et lille insekt på billedet, så er den faktisk næsten 110 meter lang. Billedet er taget fra Byron Bay, New South Wales i Australien med et Canon 70D-kamera sat på et Celestron-teleskop.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker