Første forsøg gennemført på nyt forskningscenter for kunstigt liv
I januar 2008 åbnede FLinT-centret officielt på Syddansk Universitet - men uden inventar. De sidste måneder har forskerne knoklet i døgndrift med at skaffe, opstille og teste udstyr i Danmark. Nu er alting klart, og for en uge siden blev de første eksperimenter gennemført.

Specialestuderende Stinne Wessel Hansen i Jan O. Jeppesen's synteselaboratorium, hvor hun bla arbejder med at lave minimale nano-motorer. (Foto: FLinT-laboratoriet )

Specialestuderende Stinne Wessel Hansen i Jan O. Jeppesen's synteselaboratorium, hvor hun bla arbejder med at lave minimale nano-motorer. (Foto: FLinT-laboratoriet )

It's alive! Det splinternye forskningslaboratorium Center for Living Technology på Syddansk Universitet, som officielt blev åbnet i januar 2008, er nu endelig klar til brug. Det sidste halve år har centrets forskere, med Centerleder Professor Steen Rasmussen i spidsen, knoklet med at opbygge de nye højteknologiske faciliteter i Odense, der har lignende funktioner, som gruppens oprindelige laboratorium på Los Alamos National Laboratory i New Mexico.

I perioder har Steen Rasmussen nærmest ligget i fast pendulfart mellem Danmark og USA. Og for bare en måned siden herskede der stadig kaos på FLinT-laboratoriet med papkasser stablet op fra gulv til loft overalt. Men nu er alt pakket ud, indstalleret og klar til brug. Og personalet glæder sig enormt meget til at komme i gang.

»Det er med glæde og stolthed at jeg kan fortælle, at mit team og jeg nu er færdige med at indrette laboratorierne, som er klar til at blive taget i brug efter sommerferien. Vi har haft temmelig travlt, og til tider har det været hårdt. Men for en uge siden gennemførte vi de første forsøg - og vi fik nogle resultater ud, som vi kunne bruge til en konference om kunstigt liv i Japan, der finder sted netop nu. Så nu er vi i gang, og det er fantastisk,« siger Steen Rasmussen til videnskab.dk.

Det tager tid at flytteSteen Rasmussen har arbejdet som forsker på Los Alamos National Laboratory siden 1988 og har her forsøgt at udvikle en simpel kunstig livsform siden 2003, som hurtigt blev døbt 'The Los Alamos Bug'. Siden har han og hans ansatte forsøgt at udvikle denne skabning i laboratoriet, og det er det arbejde, som forskerne vil fortsætte i Danmark.

»For halvandet år siden fik jeg et tilbud fra Syddansk Universitet og Dansk Grundforskningsfond, som jeg ikke kunne sige nej til, og jeg besluttede mig derfor for at rykke teltpælene op og flytte dem til Danmark. Men det tager tid at flytte et laboratorium fra den ene ende af verden til den anden. Nu er det endelig lykkes,« siger han.

Står overfor store udfordringer
Mens Steen Rasmussen og hans kollegaer arbejdede i USA, nåede de et godt stykke i udviklingen af kunstigt liv. Men de mangler endnu nogle afgørende skridt, før de kan sige, at deres nye opfind

else er levende - eksempelvis kæmper de stadig med at finde en måde hvorpå arvematerialet kan kopiere sig selv. Men Steen Rasmussen er fortrøstningsfuld.

»De fleste af mine ansatte er pt enten til konference eller på sommerferie, men vi vil give os i kast med at løse problemerne så snart alle er hjemme igen. Det vil tage nogle år at komme helt i mål med kunstigt liv, men det vil lykkes. Enten gør vi det, eller også lykkes det for en anden gruppe - det er jeg helt sikker på," siger han til videnskab.dk og slutter:

»Jeg er overbevist om, at de første kunstige livsformer på Jorden enten fra FLinT eller fra andres forskningslaboratorier ser dagens lys i løbet af det kommende årti. De vil kunne løfte sløret for, hvordan de første livsformer opstod og udviklede sig for fire milliarder år siden. Samtidigt vil de nye kunstige livsformer også kunne bruges i udviklingen af levende teknologi, der eksempelvis kan reparere sig selv.«

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk