Forskere vil slukke skovbrande med sprængstoffer
En skovbrand, som er ude af kontrol, kan slukkes med hjælp fra sprængstoffer, mener forskere, som er i færd med at afprøve den utraditionelle teknik.

Det lyder umiddelbart, som en rigtig dårlig ide at forsøge at slukke en brand med sprængstoffer.

Men australske forskere mener det faktisk alvorligt, når de påpeger, at skovbrande, som er ude af kontrol, kan blive slukket med hjælp fra sprængstoffer.

Ingeniøren Graham Doig fra det australske University of New South Wales har netop lavet eksperimenter med den utraditionelle brandsluknings-metode, og han håber på, at sprængstofferne vil kunne blive en del af kampen mod alvorlige skovbrande i Australien.

»Teknikken er tidligere blevet brugt til at slukke brande i olie- og gasbrønde. Så vi er ret overbeviste om, at den også kan overføres til skovbrande,« siger forskeren Graham Doig i en video, som er produceret af University of New South Wales.

Ligesom at puste et lys ud

Den sprængfarlige brandsluknings-metode bygger i virkeligheden på principper, der kan minde om noget så simpelt som at puste et lys ud.

Ifølge en pressemeddelelse fra University of New South Wales udsender eksplosionen en chokbølge og en stor mængde luft, som kan afskære flammerne fra deres brændselskilde.

Forskeren Graham Doig har afprøvet metoden på et test-center, hvor han brugte et fire meter langt eksplosionsrør af stål.

Røret producerede en koncentreret chokbølge og udsendelse af luft, som blev rettet mod en meterhøj flamme. Flammen blev holdt kørende med propan-gas som brændstof, men da eksplosionsrøret blev rettet mod ilden, gik den ud.

»Den pludselige ændring af trykket omkring chokbølgen og impulsen af luft, som fulgte bagefter, skubbede flammen væk fra brændstof-kilden. Så snart flammen ikke har adgang til brændstof længere, holder den op med at brænde,« lyder det fra Graham Doig i pressemeddelelsen.

Sprængstoffer skal smides af helekopter

På samme måde ønsker den australske forsker nu at teste, om det er muligt at bruge sprængstoffer til at afskære flammer i trætoppene fra tørt og løst materiale på skovbunden – og på den måde bremse eller helt stoppe branden.

»En brand bevæger sig meget hurtigt, hvis den kommer op i trætoppene. Hvis ilden stadig ulmer eller brænder på skovbunden, bevæger den sig kun med en brøkdel af hastigheden, og det giver alarmberedskabet ekstra tid til at komme,« lyder det fra Graham Doig.

Hans ide er blandt andet, at helikoptere skal fragte sprængstofferne hen til områder af skovbrande, hvor det normalt er svært for beredskabet at nå ud.

Hvorvidt den sprængfarlige brandslukningsmetode virkelig virker, må fremtidige forsøg vise.

Under alle omstændigheder viser de alvorlige skovbrande, som har hærget store dele af Australien i de senere år, at der er hårdt brug nye våben i kampen mod ilden.

Så sent som i februar i år blev delstaten Victoria ramt af omfattende brande. Det skete præcist fem år efter, at 173 mennesker mistede livet i skovbrande i netop Victoria.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker