Forsker: Alle kommer til at have en 3D-printer i køkkenet i fremtiden
I øjeblikket er 3D-printeren et elsket redskab blandt kreative madkunstnere, men kommer vi forbrugere også til at eje en? Ja, mener amerikansk ingeniør.

Den hollandske kok Marjin Roovers har lavet en chokolade-jordklode, som sælges på de fineste restauranter i Holland. Udenpå jordkloden er den verdensdel, hvor chokoladen kommer fra, lavet af guld, og inden i kloden er der delikatesser, der stammer fra selvsamme kontinent. Desserten er lavet på en 3D-printer, og ville ikke kunne laves med andre instrumenter, fortæller kunstneren bag. Du kan se flere kreative bud på madkunst i galleriet øverst i artiklen.

Marjin Roovers er en af flere kokke, der er på forkant med den nye teknologi, som indtil videre blot bliver brugt til at dekorere desserter og konditorkager. Men i fremtiden vil 3D-printeren også gøre indtog i forbrugernes køkkener. Det mener Hod Lipson, der er ingeniør ved Cornell University i Ithaca i New York, USA.

»Der er en stor debat i 3D-printerverdenen i øjeblikket; Vil vi alle en dag have en 3D-printer i hjemmet? Bliver det ligesom en PC? Jeg tror, at svaret er ja, men den kommer ikke til at printe plastik. Det bliver en madprinter,« siger han til tidsskriftet Nature.

3D-printere er langsomme, og maden ser mærkelig ud

Det bliver dog ikke lige med det samme, at 3D-printeren bliver fast inventar i køkkenet, og det er der flere grunde til. Først skal teknikken være bedre, for som det er nu, så tager det for eksempel en time at printe en af Marjin Roovers chokolade-jordkloder, og det er generelt et langsomt redskab.

Men det er nok ikke engang det største problem for 3D-madprinteren.

Indtil videre kan den nemlig kun printe moste ingredienser og pulvere, og det giver mad med en svampet konsistens og udseende. Derfor er det også hovedsageligt desserter, som den endnu bliver brugt til. Og selvom vi fremover nok kan printe mad med mere tekstur, så er det heller ikke sikkert, at kunderne vil tage imod den lige med det samme, forklarer Marjin Roovers til Nature. Han mener, at vi er vant til at spise slik og desserter, der ser anderledes ud, mens rigtige måltider gerne må se mere konservative ud, og Hod Lipson bakker ham op:

»En lilla firkant, der smager af brocolli, kan smage lækkert og være nok så spiselig, men den har en psykologisk udfordring, for når du spiser den, kan det måske virke meget ubehageligt,« siger Hod Lipson til Nature.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.