Forældre kan pakke deres netpanik sammen
Ny ph.d. om de 12-18-åriges netvenskaber maner forældrenes værste bekymringer i jorden. Børn og unge er generelt meget ansvarlige, når de færdes på internettet.

De voksne behøver ikke bekymre sig. De unge har godt styr på sikkerheden, når de kommunikerer med vennerne på internettet, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Selvom voksne ofte kan være bekymrede for, hvad deres børn foretager sig på nettet, viser ny forskning nu, at børnene har ganske godt styr på deres virtuelle liv. Det skriver dr.dk.

»Nogle af dem giver udtryk for, at de har fundet deres bedste ven på nettet. En pige siger endda, at det bedste ved veninden er, at de aldrig har mødt hinanden i virkeligheden - at man kan få de her venskaber, som man måske ikke har haft mulighed for før,« siger Malene Charlotte Larsen fra Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet, der har skrevet ph.d. om børn og unges venskaber på nettet.

Samme venskabsbegreb

Gennem fem år har hun fulgt internetvanerne hos en gruppe 12-18-årige. Ifølge hende har venskabsbegrebet ikke ændret sig på trods af netvennernes indtog.

»Når man spørger unge, vil de allerhelst mødes ansigt til ansigt og være sammen med hinanden. Men de sociale netværk fungerer som et supplement til det fysiske samvær,« siger Malene Charlotte Larsen.

»Man har en tendens til at tro, at der sidder en masse unge ude på værelserne og bliver socialt isolerede. Men den tid, de bruger på Facebook og Messenger, går jo ikke ud over den tid, de ellers ville ses ansigt til ansigt. Den går for eksempel fra tiden foran tv'et, eller også gør de tingene samtidig,« tilføjer hun ifølge DR.

Børnelokkere

Ofte vil forældrenes bekymringer handle om en frygt for, at deres børn skal havne i kløerne på internettets børnelokkere, men ifølge Malene Charlotte Madsen er dette en fare, som børnene er ganske opmærksomme på.

»De er helt klar over den fare, at det er en eller anden voksen, der sidder forklædt som ung. De har mange måder, hvorpå de tjekker rigtigheden af hinanden,« siger hun.

Samtidig fremhæver hun, at forældrene heller ikke må blive forskrækkede, når deres børn pludselig fremstår som værende gift med deres venner eller veninder på Facebook eller bruger stærke udtryk som 'elsker dig'.

Termerne bliver blot brugt for at fremhæve, hvem af deres venner på nettet, de er stærkest knyttet til.