Forældre kan pakke deres netpanik sammen
Ny ph.d. om de 12-18-åriges netvenskaber maner forældrenes værste bekymringer i jorden. Børn og unge er generelt meget ansvarlige, når de færdes på internettet.

De voksne behøver ikke bekymre sig. De unge har godt styr på sikkerheden, når de kommunikerer med vennerne på internettet, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

De voksne behøver ikke bekymre sig. De unge har godt styr på sikkerheden, når de kommunikerer med vennerne på internettet, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Selvom voksne ofte kan være bekymrede for, hvad deres børn foretager sig på nettet, viser ny forskning nu, at børnene har ganske godt styr på deres virtuelle liv. Det skriver dr.dk.

»Nogle af dem giver udtryk for, at de har fundet deres bedste ven på nettet. En pige siger endda, at det bedste ved veninden er, at de aldrig har mødt hinanden i virkeligheden - at man kan få de her venskaber, som man måske ikke har haft mulighed for før,« siger Malene Charlotte Larsen fra Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet, der har skrevet ph.d. om børn og unges venskaber på nettet.

Samme venskabsbegreb

Gennem fem år har hun fulgt internetvanerne hos en gruppe 12-18-årige. Ifølge hende har venskabsbegrebet ikke ændret sig på trods af netvennernes indtog.

»Når man spørger unge, vil de allerhelst mødes ansigt til ansigt og være sammen med hinanden. Men de sociale netværk fungerer som et supplement til det fysiske samvær,« siger Malene Charlotte Larsen.

»Man har en tendens til at tro, at der sidder en masse unge ude på værelserne og bliver socialt isolerede. Men den tid, de bruger på Facebook og Messenger, går jo ikke ud over den tid, de ellers ville ses ansigt til ansigt. Den går for eksempel fra tiden foran tv'et, eller også gør de tingene samtidig,« tilføjer hun ifølge DR.

Børnelokkere

Ofte vil forældrenes bekymringer handle om en frygt for, at deres børn skal havne i kløerne på internettets børnelokkere, men ifølge Malene Charlotte Madsen er dette en fare, som børnene er ganske opmærksomme på.

»De er helt klar over den fare, at det er en eller anden voksen, der sidder forklædt som ung. De har mange måder, hvorpå de tjekker rigtigheden af hinanden,« siger hun.

Samtidig fremhæver hun, at forældrene heller ikke må blive forskrækkede, når deres børn pludselig fremstår som værende gift med deres venner eller veninder på Facebook eller bruger stærke udtryk som 'elsker dig'.

Termerne bliver blot brugt for at fremhæve, hvem af deres venner på nettet, de er stærkest knyttet til.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk