Folkets 3D-printer bygges i Aalborg
I mange år har 3D-printere været forbeholdt store firmaer. Men i Nordjylland udvikles en model, der bliver så billig, at alle kan få en med hjem på skrivebordet.

Her ses en model af den 3D-printer, som udvikles i Aalborg. Efter planen bliver den mindre, billigere og nemmere at bruge end traditionelle 3D-printere. (Illustration: Create It Real)

I stedet for at stå i kø i Fætter BR, vil man om få år kunne printe sit eget plastiklegetøj hjemme i stuen.

Og i stedet for at jage rundt og lede efter en sjælden reservedel til en gammel bil, kan man finde tegningen til den på nettet og printe den ud derhjemme.

Man kan bygge næsten alt med en 3D-printer, og snart bliver maskinerne så billige, at alle kan få deres helt egen minifabrik.

»Med tiden vil den være i alle hjem. Jeg tror endda, at når man en dag køber et hus, vil der være et 3D-printerrum eller et slags fabrikationsværelse. Hele værkstedet vil blive erstattet af mere teknologiske maskiner. I stedet for at bruge din hammer og dine værktøjer, så går du bare hen til din computer, designer tingen og printer den ud,« spår den 28-årige franskmand Jeremie Pierre Gay.

Den egenrådige, kreative og udfordringssøgende iværksætter sidder på et lille, lånt kontor på Institut for Produktion på Aalborg Universitet. På bordet ved siden af ham står prototypen af den 3D-printer, som han er ved at udvikle.

Bygger skakbrik med et enkelt museklik

Prototypen er på størrelse med en almindelig blækprinter, og fordi den ikke er bygget færdig, kan man se direkte ind på den nøgne indmad: ledninger, tandhjul, små motorer, et lille display og selve printerhovedet fyldt med flydende plastik er skruet fast på metalskelettet (se video i midten af artiklen).

3D-printeren er koblet til en computer, hvor skærmen viser et billede af en skakbrik. Jeremie trykker på udskriv, og straks synger motorerne, tandhjulene spinder og det lille display viser, at plastikken i printeren nærmer sig 160 graders varme.

Den flydende plastik løber i en streng fra printerhovedet og printes med uhyre præcision i små, tætte zigzag-bevægelser ned på printerens underlag, hvor plastikken størkner og danner en 0,3 millimeter tynd, fast bund.

Printerhovedet løfter sig derefter en smule og lægger endnu et tyndt lag plastik ovenpå, og sådan fortsætter printeren lag på lag opad i omkring en time, indtil skakbrikken fra billedet på computeren står færdigbygget og klar til at indtage sin position på det ternede spillebræt (se illustrationen til højre).

Billig 3D-printer til hjemmet

Da Jeremie første gang afprøvede sin 3D-printer, brugte han Nutella i stedet for flydende plastik, og i princippet kan maskinen printe med alt fra metal til levende celler og bygge alt fra legetøj til menneskelige organer.

Potentialet er ufattelig stort, men lige nu bruges 3D-printere næsten kun af store firmaer til at lave hurtige prototyper af produkter. Det er store, klodsede maskiner, der er besværlige at bruge, og som koster mindst 100.000 kroner stykket, og derfor har 3D-printerne endnu ikke fundet vej til hjemmene.

Det vil Jeremie Pierre Gay lave om på. For fire år siden fik han idéen til at bygge en billig 3D-printer, og da den franske teleingeniør for snart et år siden mistede sit job, da Motorola lukkede deres afdeling i Aalborg, fik Jeremie frie hænder til at arbejde fuld tid på at realisere drømmen.

»Der er et stort marked, som endnu ikke er dækket. Ingen har indset, at almindelige mennesker har behov for en 3D-printer i hjemmet, så det er den vej, jeg forsøger at gå,« siger Jeremie Pierre Gay.

Reklamevideo for den nye 3D-printer:

Produkter med personligt præg

Jeremie Pierre Gay forventer at have sin 3D-printer klar til masseproduktion i løbet af år 2010, hvor den formentlig kommer til at koste 30.000 kroner.

I første omgang vil printeren henvende sig til små firmaer, der vil printe hurtige og billige prototyper af produkter, samt arkitekter og designere, der savner en nem måde at bygge modeller af deres kreationer på.

Når 3D-printeren i løbet af 3-4 år er blevet udbredt på arbejdspladserne, kommer turen til husstandene. Til den tid vil printeren være faldet i pris til omkring 5.000 kroner, så alle vil få råd til at have deres egen lille fabrik på skrivebordet, forventer Jeremie Pierre Gay.

»Folk vil ikke have standard masseproducerede produkter. De vil gerne kunne sætte et personligt præg på deres ting,« siger han om fremtidens forbrugere.

»Hvis man kan have noget, hvor man kan få en idé og to timer senere stå med produktet i hånden og prøve idéen af, så er det et rigtig godt koncept. Jeg er sikker på, at alverdens opfindere ville elske at have sådan en maskine. Alle vil blive små designere,« fortæller Jeremie Pierre Gay.

Hans mål er, at printeren skal være så nem at håndtere, at selv hans bedstemor vil kunne bruge den.

Under universitetets vinger

Anderledes svært er det at bygge selve printeren og især at få den ud på markedet. Jeremie er ene mand i firmaet Create It Real, og mens printeren bygges, lever han af sin opsparing. Han har derfor på egen hånd hverken råd til at ansætte ingeniører eller sætte masseproduktion i gang.

Han står dog ikke helt alene med projektet. Han er nemlig tilmeldt inkubatorordningen på Aalborg Universitet, der med undervisning og vejledning hjælper iværksættere i gang med at udvikle gode idéer til sunde virksomheder.

Derigennem mødte han Karl Brian Nielsen, leder af Institut for Produktion, der sammen med kollegaer på Aalborg Universitet på sin vis har taget den unge franskmand under sine vinger.

»Jeremie kommer rendende med en forretningsidé, en masse energi og lysten til at gå ud i den store verden. Men det, der er problemet for Jeremie, er at finde et sted, hvor der er nogle, der kan hanke lidt op i hans omgivelser og give ham nogle muligheder,« fortæller Karl Brian Nielsen og uddyber:

»Vi stiller lokaler til rådighed for ham, og vi åbner laboratoriet op for ham, så han måske kan få realiseret nogle ting på billigere vis, end han ellers kunne,« forklarer institutlederen.

Jeremie har ud over gratis kontorfaciliteter fået adgang til alverdens industrimaskiner og kan trække på universitetets mange kloge hoveder. Til gengæld er Jeremies idéer og energi med til at skabe synergi på universitetet.

28-årige Jeremie Pierre Gay med en model af sin 3D-printer i favnen. Den bliver langt mindre og billigere end den traditionelle 3D-printer, som ses bag ham. (Foto: Jonas Salomonsen)

»Det er godt for mig at være her. Jeg bruger for eksempel plastik i printeren, og der er en plastikekspert, jeg kan gå til. Der er alle slags undervisere med forskellige kompetencer, der kan bidrage med viden, som jeg kan drage nytte af,« siger Jeremie Pierre Gay.

Mangler penge til masseproduktion

Karl Brian Nielsen mener, at projektet rummer mange spændende potentialer, men det er primært Jeremies store gåpåmod og vilje, der har overbevist ham om at hjælpe. Stort engagement ændrer dog ikke ved, at Jeremie kan løbe ind i problemer med finansieringen, da han ingen reel indtægt har.

»Der kommer jo ikke penge i kassen, så hvis tidsperioden bliver for lang, bliver det uholdbart for Jeremie at drive det her. Det er det ene sted, han kommer i nød,« siger Karl Brian Nielsen.

»Han kommer også i pengemæssig nød i det øjeblik, vi får realiseret en rigtig god prototype, og det skal skaleres op, så vi er i stand til at producere maskinen. Der bliver et likvidt behov for at løfte opgaven,« fortsætter institutlederen.

Svær tid for iværksættere

Karl Brian Nielsen efterlyser en offentlig pengetank, der kan kaste penge efter gode, kommercielle idéer, der kan skabe vækst i samfundet. Han mener, at private selskaber med venturekapital får for stor kontrol over de firmaer, som de investerer i, hvilket kvæler mange projekter, fordi iværksætteren risikerer at blive tilsidesat som en marionetdukke.

Finanskrisen gør det ekstra svært at finde den nødvendige pose penge, men Jeremie Pierre Gay er overbevist om, at en god investor nok skal dukke op, inden 3D-printeren skal masseproduceres.

»Når prisen kommer ned på 5.000 kroner, vil folk købe den i massevis. Jeg håber på at kunne gøre det inden for tre år, men hvis jeg ikke gør det, vil andre nok nå det inden for højest fem år,« siger den franske iværksætter.

»Hvis de store 3D-printerfirmaer ser, at jeg prøver at bygge en billig 3D-printer, vil de måske også prøve at sænke deres priser. Men det er ok, for hvis mit firma ikke lykkes, så når jeg alligevel mit mål om at få 3D-printeren ud til folket,« slutter Jeremie Pierre Gay.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.