Fladskærmen og mobilen bliver meget stærkere
Fremover slipper du forhåbentlig for flækkede fladskærme og ridsede mobiltelefon-displays. Et samarbejde mellem verdens førende producent af specialglas og forskere fra Aalborg Universitet skal gøre glasset stærkere.

Ny forskning fra Aalborg Universitet gør det nemmere at fremstille mobiltelefoner og fladskærme med det helt rigtige glas. (Foto: Colourbox)

Ny forskning fra Aalborg Universitet gør det nemmere at fremstille mobiltelefoner og fladskærme med det helt rigtige glas. (Foto: Colourbox)

 

De fleste kan gennemskue, at en brosten mod en almindelig vinduesrude med stor sandsynlighed ender i højlydt klirren og splintret glas.

Men mere raffinerede forhåndsvurderinger af bestemte glastypers modstandsdygtighed er en vanskelig affære, som i vidt omfang har henvist producenterne til at prøve sig frem.

I hvert fald indtil nu, hvor forskere fra Aalborg Universitets Glasgruppe under Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi via et parløb med den amerikanske glasgigant Corning Incorporated har været i stand til at frembringe vigtig ny viden om glasmaterialers opførsel.

De seneste resultater er skabt ved at fokusere på glassets hårdhed, og de har givet anledning til stor opmærksomhed og rosende omtale i flere internationale videnskabelige tidsskrifter inklusive det ansete Physics.

Speciel opbygning giver hårdt glas

»De modeller, vi har udviklet, har stor betydning for glasindustrien, fordi de gør det muligt at designe et glasmateriale med forudbestemte egenskaber ved at ændre på sammensætningen uden først at skulle producere glasset,« fortæller den prisbelønnede ph.d.-studerende Morten Mattrup Smedskjær fra glasgruppen, som har arbejdet tæt sammen med den amerikanske partner om projektet.

»Hidtil har det været en enorm udfordring at kvantificere hvilke strukturer, der gør et glasmateriale hårdt. Men vi har sammen med Corning udviklet modeller til forudsigelse af egenskaberne ved glas ud fra en simpel analyse af glassets struktur,« forklarer Morten Mattrup Smedskjær.

Forskerne har påvist at glassets hårdhed, som også er afgørende for hvor let en mobiltelefonskærm bliver ridset, når den havner i samme lomme som et bundt nøgler, afhænger af antallet af restriktioner og frihedsgrader i glasmaterialets struktur.

Jo flere restriktioner og komplekse konfigurationer der er, jo hårdere er glasset.

De modeller, vi har udviklet, har stor betydning for glasindustrien...

Morten Mattrup Smedskjær

Opdagelsen blev gjort ved at granske særlige natriumholdige borat glas-typer, som har en mere kompleks opbygning end almindeligt glas.

»Vi ændrede overfladesammensætningen i glasset, og derefter brugte vi vores ligning til at forudsige ændringen i hårdhed med stor succes,« forklarer Morten Mattrup Smedskjær.

Gensidig respekt

For professor Yuanzheng Yue, som leder glasgruppen på Aalborg Universitet, er det udbytterige samarbejde med Corning Inc. et skoleeksempel på værdien i at samarbejde med virksomheder om forskning og udvikling.

Glasgruppen har i forvejen gode erfaringer fra fælles projekter med virksomheder som Rockwool og Aalborg Portland, der henholdsvis får hjælp til at forbedre isoleringsmaterialers effektivitet og til at reducere CO2-udledningen ved cementproduktion.

»Corning opfandt optiske fibre til internetkommunikation, og de er blandt andet kendt for glaskeramiske kogeplader og glasoverflader til fladskærme. De satser også meget på at levere glas til skærme på mobiltelefoner, tablet-computere og andre elektroniske apparater, og de har selv en dygtig og erfaren forsknings- og udviklingsafdeling. Så de er en meget interessant samarbejdspartner for os, og vi er stolte over, at vi sammen har været i stand til at skabe resultater i verdensklasse,« fortæller Yuanzheng Yue.

Ud over den seneste landvinding med bestemmelse af glassets hårdhed har parterne for nylig offentliggjort videnskabelige resultater, som giver en bedre forståelse af glassets opførsel i flydende tilstand.

Artiklen er lavet i samarbejde med Aalborg Universitet.

Matchmaking på Aalborg Universitets Nanolab 9. december

Der er mulighed for at møde professor Yuanzheng Yue og høre mere om glasgruppens arbejde med overflader og materialer, når han sammen med en lang række andre forskere og virksomheder deltager i et Matchmaking-arrangement på Aalborg Universitets NanoLab den 9. december. Arrangementets formål er at skabe nye tværfaglige kontakter og projekter. Det tager udgangspunkt i præsentationer af laboratoriefaciliteter på universitetet, som også er tilgængelige for erhvervslivet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk