Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Er kunstigt liv ren Science fiction?
Levende medicin, der selv finder frem til og kurerer sygdomme, og computere som reparerer sig selv. Det lyder som Science fiction, men det er det ikke. På Syddansk Universitet (SDU) arbejder et hold forskere på at skabe kunstigt liv, der på sigt kan ændre menneskers måde at leve på.

Levende teknologi er et tværfagligt forskningsfelt, der kombinerer computervidenskab, biotek og nanoteknologi. Ført an af professor og centerleder på Fundamental Living Institute, Steen Rasmussen, udfører forskere på SDU simple forsøg med kunstige celler. Det gør forskergruppen i håbet om at skabe en såkaldt intelligent teknologi, der bryder med naturens love og vores gængse opfattelse af liv:

»Vi bygger levende materialer ud af ikke-levende materialer og prøver at forstå, hvad det betyder at være levende. Det gør vi, fordi det er en af de største videnskabelige udfordringer, jeg kan se, vi har i dag, og som vi kan løse,« forklarer Steen Rasmussen.

Den teknologiske revolution venter forude

Ifølge professor Steen Rasmussen bliver levende teknologi den næste store revolution. Historisk set følger den i kølvandet på 1900-tallets industrielle revolution med dens automatisering af masseproduktionen i fabrikker og it-revolutionen i slutningen af det 20. århundrede, hvor de personlige informationsprocesseringer i computere og internettet blev automatiseret. Næste skridt i denne udvikling er at skabe kunstigt liv, hvis egenskaber og forudsætning for liv netop er baseret på en kombination af informationsprocessering og produktion:

»Det er præcist dét, som levende systemer kan integrere på en meget smuk måde. Og det er det, vi nok skal finde ud af at gøre teknologisk,« lyder det målrettet fra Steen Rasmussen.

Videnskab skaber liv

På SDU arbejder Steen Rasmussen og hans team på at udvikle den nødvendige videnskab, der skal til for at skabe minimalt liv. De arbejder bl.a. på at lave et fysisk, kemisk system, der er i stand til at tage ressourcer ind og omdanne dem til små byggesten, der kan vokse og dele sig. 

Levende teknologi giver frihed og plads til kreativ tænkning

Steen Rasmussen er optimist på de levende teknologiers vegne. Han spår, at der i fremtiden vil ske en øget bevægelse hen imod en teknologi præget af levende og intelligente processer. Det skyldes, at levende teknologier kan tilbyde nye og kreative løsninger til opbygning af institutioner og menneskeskabte organisationer. Teknologi der udelukkende er baseret på industrialiseringens erfaringer er forældede, og Steen Rasmussen er overbevist om, at udviklingen af kunstigt liv ligger i den voksende forståelse af celleorganisering.

I videoen fortæller professor Steen Rasmussen om sin karriere, opvækst og forskning inden for kunstigt liv. 
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk