Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Er kunstigt liv ren Science fiction?
Levende medicin, der selv finder frem til og kurerer sygdomme, og computere som reparerer sig selv. Det lyder som Science fiction, men det er det ikke. På Syddansk Universitet (SDU) arbejder et hold forskere på at skabe kunstigt liv, der på sigt kan ændre menneskers måde at leve på.

Levende teknologi er et tværfagligt forskningsfelt, der kombinerer computervidenskab, biotek og nanoteknologi. Ført an af professor og centerleder på Fundamental Living Institute, Steen Rasmussen, udfører forskere på SDU simple forsøg med kunstige celler. Det gør forskergruppen i håbet om at skabe en såkaldt intelligent teknologi, der bryder med naturens love og vores gængse opfattelse af liv:

»Vi bygger levende materialer ud af ikke-levende materialer og prøver at forstå, hvad det betyder at være levende. Det gør vi, fordi det er en af de største videnskabelige udfordringer, jeg kan se, vi har i dag, og som vi kan løse,« forklarer Steen Rasmussen.

Den teknologiske revolution venter forude

Ifølge professor Steen Rasmussen bliver levende teknologi den næste store revolution. Historisk set følger den i kølvandet på 1900-tallets industrielle revolution med dens automatisering af masseproduktionen i fabrikker og it-revolutionen i slutningen af det 20. århundrede, hvor de personlige informationsprocesseringer i computere og internettet blev automatiseret. Næste skridt i denne udvikling er at skabe kunstigt liv, hvis egenskaber og forudsætning for liv netop er baseret på en kombination af informationsprocessering og produktion:

»Det er præcist dét, som levende systemer kan integrere på en meget smuk måde. Og det er det, vi nok skal finde ud af at gøre teknologisk,« lyder det målrettet fra Steen Rasmussen.

Videnskab skaber liv

På SDU arbejder Steen Rasmussen og hans team på at udvikle den nødvendige videnskab, der skal til for at skabe minimalt liv. De arbejder bl.a. på at lave et fysisk, kemisk system, der er i stand til at tage ressourcer ind og omdanne dem til små byggesten, der kan vokse og dele sig. 

Levende teknologi giver frihed og plads til kreativ tænkning

Steen Rasmussen er optimist på de levende teknologiers vegne. Han spår, at der i fremtiden vil ske en øget bevægelse hen imod en teknologi præget af levende og intelligente processer. Det skyldes, at levende teknologier kan tilbyde nye og kreative løsninger til opbygning af institutioner og menneskeskabte organisationer. Teknologi der udelukkende er baseret på industrialiseringens erfaringer er forældede, og Steen Rasmussen er overbevist om, at udviklingen af kunstigt liv ligger i den voksende forståelse af celleorganisering.

I videoen fortæller professor Steen Rasmussen om sin karriere, opvækst og forskning inden for kunstigt liv. 
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.