Endelig: Ingeniører opfinder ølhandske
En dansk og en canadisk ingeniør har opfundet en læderbeklædt ølhandske, der kan støtte dit håndled, når du skal løfte et flere kg tungt ølglas.

Den håndledsstøttende OktoberFist passer til enhver lejlighed, forsikrer den danske og den canadiske opfinder. (Foto: The OktoberFist)

Den håndledsstøttende OktoberFist passer til enhver lejlighed, forsikrer den danske og den canadiske opfinder. (Foto: The OktoberFist)

Du kender det: Tubamusikken brager hen over ølstuens langbord, og foran dig står et stort ølglas på én liter med brusende skum på toppen.

Lykkelig griber du om glassets hank, og med tørsten brændende i halsen erkender du pludselig, at det med sine omkring 2,3 kg truer med at overbelaste dit håndled.

Skal du da gå tørstig hjem fra Oktoberfest?

»Nej,« svarer et dansk/canadisk ingeniør-par. De har nemlig opfundet en læderbeklædt ølhandske, der fordeler vægten af det flere kg tunge glas langs din underarm og dermed skulle sikre en smertefri ølnydelse, selv hvis du går i krig med ølfestivalernes liter-store ølkrus.

»Det er en funktionel øldrikningshandske, forstået på den måde, at den kombinerer stilen ved det traditionelle bayerske outfit, som man kalder lederhosen, med det praktiske ved at den opfylder et behov: Den understøtter håndleddet, når du drikker øl,« fortæller danske ph.d. i nanomaterialer, Michael Schmidt fra Danmarks Tekniske Universitet.

Han har udviklet den nye ølhandske sammen med sin canadiske kollega, ph.d. og ingeniør Lee Fisher, der forsker hos medicinfirmaet Radiometer Medical. Se en præsentation af handsken her.

Virker selv uden bukser

Den nye ølhandske har fået navnet 'OktoberFist', eller på dansk 'OktoberNæve', og er beklædt med brunt læder, der skal lede tankerne hen på den ikoniske bayerske folkedragt, lederhosen.

Og som om det ikke var nok, har handsken tilmed en indbygget lomme, så du altid har betalingen lige ved hånden.

Dermed undgår du også hele balladen ved at veksle flere euro og bestille nye kreditkort, når du vågner dagen derpå og kommer i tanke om, at din egen pengepung forsvandt et sted imellem baren og kavalergangen på den søde Bierfrau (se billede), der helt bestemt sendte flirtende blikke til dig.

»Selv hvis du mister dine bukser, mister du ikke dine penge,« siger Michael Schmidt.

Fordeler trykket på håndleddet

OktoberFist beskytter hånd og håndled ved at fordele vægten og trykket fra ølglasset, så de enkelte dele af hånden ikke bliver overbelastede.

OktoberFist er udstyret med en praktisk lomme til penge og kreditkort, så du ikke er i fare for at miste ID og valuta - selv hvis du ender bukseløs til Oktoberfest. (Foto: The OktoberFist)

Et tomt ølkrus på en liter har i sig selv en vægt på omkring 1,3 kg, og når det er fyldt, kan vægten komme op på 2,3 kg, fortæller den danske forsker. I løbet af en ølfestival kan det blive til mange tunge løft, når hånden møder munden.

Handsken har derfor en beskyttelse ved pegefingeren, hvor glasset rammer hånden, og den har et bånd, der støtter ved at stramme omkring håndleddets omdrejningspunkt.

»Det er ikke lige så fast, som når du står på rulleskøjter og har håndledsbeskyttere på, men det er samme princip,« forklarer Michael Schmidt.

Fik ideen til Oktoberfest

De to ingeniører fik ideen til ølhandsken, da de selv var til Oktoberfest i München og om morgenen vågnede op med ondt, ikke kun håret, men også i armene.

»Man kan sige, at vi havde et 'alkoholproblem', men det var mere praktisk. Der tænkte vi, at det måtte vi gøre noget ved,« fortæller Michael Schmidt.

Sammen med sin kollega gav han sig derfor til at udvikle OktoberFist, og ideen sikrede dem faktisk en finaleplads i opfinderkonkurrencen Venture Cup i 2014.

Ølhandsken er på vej i produktion og kan forudbestilles fra sin egen hjemmeside. Den er foreløbig blevet taget godt imod af det lidt konservative miljø omkring den tyske Oktoberfest, forsikrer Michael Schmidt.

»Folk spørger altid: 'Hvad i alverden er det?' Så forklarer vi det hurtigt, og så kan de godt se, at det er smart,« tilføjer den danske forsker.

Oktoberfest i München starter i år lørdag 19. september og varer til 10. oktober.

Herunder kan du se en præsentationsvideo af den hårde udviklingsproces bag ølhandsken OktoberFist. Klik på play.

Video: The Oktoberfist

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk