\ Elon Musk
Sydafrikanskfødt iværksætter og ingeniør.
Står bag så forskellige selskaber som bilfirmaet Tesla og betalingstjenesten PayPal.
Grundlægger af den private rumvirksomhed SpaceX, der blandt andet har som mål at kolonialisere Mars.
Er ifølge det økonomiske magasin Forbes god for 11,8 milliarder dollars.
Lige nu er vi 7 milliarder mennesker på Jorden og 0 på Mars. Men står det til rumpioneren Elon Musk, vil dette være ændret inden for de næste 10 år.
Mere præcis blev grundlæggeren af den private rumfartsvirksomhed SpaceX ikke, da han i går aftes dansk tid skitserede sine planer for at kolonialisere den røde planet på den årlige rumfartskongres ‘International Astronautical Congress’ i Guadalajara, Mexico.
Men han understregede, at ambitionerne er høje.
»Det, jeg vil, er at vise, at Mars er en mulighed – at det er noget, vi kan opnå i vores levetid,« sagde Elon Musk.
LÆS OGSÅ: Sådan vil SpaceX lande et rumskib på Mars
Meldingen fra Elon Musk har været ventet med spænding, siden han i april i år annoncerede, at han ville præsentere sine Mars-planer på konferencen i Mexico.
Og det begejstrede publikum, der med hujen, jubel og klapsalver ind i mellem fik eventet til at minde mere om en rockkoncert end en rumkongres, fik, hvad de kom efter.
Mars skal have en selvforsynende by
Ifølge Elon Musk er Mars den oplagte planet at kolonisere.
»Der er kun én planet, hvis vi vil være en multiplanetær civilisation, og det er Mars. Hvis vi kan varme Mars op, kan vi få en atmosfære og flydende oceaner. Vi kan på sigt dyrke planter på Mars,« sagde Elon Musk.
Planen er at etablere en by og at skabe rammerne for en decideret udvandring fra Jorden.
LÆS OGSÅ: SpaceX vil sende første private rumskib til Mars
»Det vil tage cirka 40-100 år at etablere en fuldt selvforsynende civilisation på Mars,« sagde Elon Musk, der mener, at det er muligt at friste udvandrere med noget nær en jobgaranti i og med, at der venter en kolossal opgave med at gøre naboplaneten beboelig.
»Mars ville have mangel på arbejdskraft i lang tid. Så der ville være job nok,« konstaterede Elon Musk.

Billetprisen til Mars skal ned
Det er mere omkostningerne end de tekniske begrænsninger, der står i vejen for en permanent beboelse på Mars, mener iværksætteren.
Billetprisen lige nu ville være cirka 10 milliarder dollars per person, og den skal ‘5 millioner procent ned’.
»Det er ikke nemt. Det lyder faktisk umuligt. Men jeg tror, at der er mulighed for at overkomme det,« sagde Elon Musk.
LÆS OGSÅ: SpaceX vil gentage dristigt forsøg
Han mener, at en pris på samme niveau som et gennemsnitligt hus i USA koster – omkring 200.000 dollars – samt en rejsetid på ned til 30 dage vil kunne friste jordiske udvandrere.
Den lavere billetpris skal opnås ved blandt andet at genbruge en stor flåde af raketter og gøre det muligt at fylde brændstof på skibet i luften, samt fremstille brændstof på Mars.
Dansk forsker: »Der er et stort spring til Mars«
Astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space så med, mens Elon Musk udlagde sine visioner, og han er både imponeret og skeptisk over projektet.
»Jeg er enig i, at det mest af alt handler om at finde midlerne til det. I princippet eksisterer teknikken, men tidshorisonten er meget optimistisk. De har haft stor succes med at kunne få deres løfteraket til at lande igen, så den kan genbruges, og det er en af betingelserne for at få succes,« siger Michael Linden-Vørnle.
»Man kan sige meget om Elon Musk, men han taler ikke kun. Han gør de ting, han siger, og når han siger: ‘Jeg dedikerer alle mine ressourcer til det her’, så gør han det. Men det er ikke det samme, som at han kan gøre det. Det er et meget stort spring at sende mennesker af sted til Mars,« siger astrofysikeren.
LÆS OGSÅ: Hvorfor har der ikke været flere mennesker i rummet?
Han hæfter sig ved, at Elon Musk ikke sagde meget om, hvordan en koloni rent teknisk skal se ud, og hvordan den skal opføres.
»Det er godt at være optimistisk, men han kom ikke rigtigt med et bud på en bæredygtig infrastruktur på Mars, og det er i virkeligheden en større udfordring at skabe den, end det er at rejse derop. Det skal jeg ganske enkelt se, før jeg tror på det,« siger Michael Linden-Vørnle.

Jubler over Mars-visionerne
»Det er fint nok at konstatere, at vi har forudsætningerne, og at forholdene er ikke vanvittigt uoverkommelige. Men man kan ikke bare sende mennesker til Mars og sige: ‘Nu går I i gang med at bygge løs’,« siger Michael Linden-Vørnle og fortsætter:
»Mars er grundlæggende set et fjendtligt miljø for mennesker. Der er støvstorme, der er stråling, og du kan ikke trække vejret uden hjælpemidler. Jeg savner konkrete bud på, hvordan de ting skal løses.«
Mens den danske astrofysiker er skeptisk over for tidsperspektivet, er han til gengæld begejstret for Elon Musks visionære tilgang.
»Det er et klart 12-tal for visionerne. Elon Musk tror på, at vi uddør som race, hvis vi bliver på denne planet. Han mener ligesom Stephen Hawking, at vi skal føre civilisationen og vores kultur videre på andre planeter, og der er Mars det bedste bud. Hans grundidé og grundtanker fejler bestemt ikke noget,« siger Michael Linden-Vørnle.
LÆS OGSÅ: Stephen Hawking støtter rejse til Alfa Centauri
Turen til Mars er livsfarlig
Selv om Elon Musk ikke kom med konkrete bud på, hvordan selve etableringen af en koloni skal foregå og se ud, anerkendte han, at det ville være farligt at være blandt de første Mars-besøgende.
»Risikoen for dødsfald bliver høj; det er der ingen vej uden om. Hvis du er villig til at dø for sagen, er du en mulig kandidat. Men det at tage af sted er noget af det mest inspirerende, jeg kan forestille mig,« sagde Elon Musk.
LÆS OGSÅ: SpaceX-raket eksploderede på grund af heliumtank
Han ser allerede videre mod andre, fjerne rejsemål med SpaceX-løsningen som udgangspunkt.
»Hvis vi kan etablere brændstofmuligheder undervejs, har du fuld adgang og frihed til at tage lige hen i solsystemet, hvor du vil,« sagde Elon Musk, der nævnte Jupiter-månen ‘Europa’ som en spændende destination, når Mars er indtaget.