Ekspert: Er du først terrorist er du fortabt
Amerikansk terrorekspert har besøgt Danmark for at fortælle om sine erfaringer med at jagte terrorister på internettet. Har terrorister først fået dig ind i folden, bliver du aldrig normal igen, siger han.

Terrorister erhverver nye tilhængere ved at sprede propaganda på internettet, som her på Youtube.

Terrorister erhverver nye tilhængere ved at sprede propaganda på internettet, som her på Youtube.

Internettet har en mørk side - 'The Dark Web'.

Indholdet på The Dark Web er i dag skjult for de fleste, fordi store søgemaskiner som Google, MSN og Yahoo, ikke kan registrere indholdet.

Denne mørke side er hidtil blevet udnyttet af terrorister til at dele deres ideologier med andre, prædike ekstremisme, og øge radikaliseringen i samfundet.

Men det vil amerikanske forskere nu sætte en stopper for.

Forskerne har udviklet et nyt intelligent internetværktøj, kaldet 'The Dark Web Portal', der ved at snuse rundt på internettets websites, sociale fora og virtuelle verdener kan afsløre terrorgruppers propaganda.

De data, som portalens agenter henter hjem, kan myndigheder og efterretningstjenester bruge til at blive kloge på terroristernes aktiviteter.

Den nye portal er udviklet af forskere fra Artificial Intelligence Lab, University of Arizona.

»Portalen er et stærkt værktøj til at kigge terroristerne over skuldrene og forstå, hvordan de forskellige grupper tænker og agerer,« siger professor Hsinchun Chen, der i sidste uge præsenterede portalen ved et seminar på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet.

Han fik oprindeligt idéen til portalen og begyndte at udvikle den tilbage i 2002, og siden da har 15 forskere og 60 specialestuderende arbejdet på den.

Portalen er nu kommet så langt, at den er klar til test, og den forventes at være køreklar i løbet af det kommende år.

Videnskab.dk deltog i seminaret og talte efterfølgende med professor Chen på tomandshånd, hvor han fortæller, at terroristerne først og fremmest bruger internettet til at tiltrække sympatisører og erhverve nye medlemmer.

Portalen udspionerer terroristerne

Kommende terroraktioner udtænkes og planlægges offline, fortæller han, og planerne kan derfor ikke afsløres via internettet.

Men ifølge professor Chen kan myndigheder og efterretningstjenester alligevel få meget ud af at kortlægge ekstremisternes færden online.

»Portalen klæder myndigheder og efterretningstjenester på til at kunne forebygge og bekæmpe terror,« fortæller professor Hsinchun Chen.

Fakta

VIDSTE DU

Dark Web Forum Portal findes lige nu i en betaversion, der giver adgang til 28 fora, der tilsammen rummer 13.000.000 beskeder. Det kræver en clearing at få adgang til sitet.

Han understreger, at det forebyggende arbejde er meget vigtigt, fordi der i det øjeblik, et terrornetværk har et nyt medlem på krogen, ikke længere er så meget at stille op.

»Er man først blevet befængt med ekstremisternes og terroristernes tankegang, er det svært at blive normal igen. Studier viser, at det kun er tre procent af medlemmer og sympatisører, der vender tilbage til et almindeligt liv. Langt de fleste holder fast i deres nye identitet,« fortæller Chen.

Ruster myndighederne til forebyggelse

Portalen kaster netop lys over den dialog, der foregår mellem terroristerne og potentielle medlemmer, og giver derfor et fingerpeg om, hvad det er, der får almindelige mennesker til at sympatisere med terrorister og til at involvere sig i et terrornetværk.

Den viden er helt afgørende for, at politi og efterretningstjenester kan spotte potentielt nye medlemmer og nå at gribe fat i dem, inden det er for sent.

Professor Hsinchun Chen understreger, at man ikke bliver terrorist, fordi man sindssyg, ond eller for den sags skyld har en skæv tankegang.

Man bliver terrorist, fordi man er søgende og letpåvirkelig og havner i de forkerte fora på nettet, hvor man kommer under et massivt psykologisk pres.

»Portalen kan hjælpe myndighederne med at blive kloge på terroristernes arbejdsmetoder og hvordan de helt konkret forsøger at erhverve nye medlemmer og få opbakning og støtte fra sympatisører. Det ruster myndigheder, skoler, politi og efterretningstjenester til at lave om på nogle af de forhold i samfundet, der kan give unge lyst til at blive terrorist,« slutter professor Chen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: