"Dyb hjernestimulation er kun for syge hjerner"
Forskere på Aarhus Universitetshospital har ansøgt om tilladelse til at lave hjerneoperationer, hvor patienters hjerner stimuleres med strøm via en slags hjerne-pacemaker

I flere år har forskere fra Aarhus Universitetshospital arbejdet med griseforsøg.

De har testet, hvordan den neurokirurgiske behandlingsform 'dyb hjernestimulation' kan bruges til at behandle svær depression og kroniske smerter.

Forskerne er nu kommet så langt, at de har søgt om tilladelse til at behandle mennesker med den udviklede operation.

Forskerne håber, at personer med kroniske smerter eller ubehandlelig depression kan behandles med metoden, og få et bedre liv.

»Patienter, som ellers ikke har udbytte af eksisterende behandlinger som psykoterapi eller lægemidler, kan måske få gavn af dyb hjernestimulation,« siger ph.d.-studerende ved Århus Universitet Kåre Ettrup, der er en af forskerne bag nogle af forsøgene.

Det hvide snit 2.0?

Det store spørgsmål i forbindelse med dyb hjernestimulation er etisk.

I forbindelse med, at det blev offentligt kendt, at de aarhusianske forskere havde søgt om tilladelse til at udføre operationerne, startede en debat i medierne.

Kåre Ettrup opererer på en gris under et forsøg med dyb hjernestimulation (Foto: Line Fedders)

Flere forskere påpegede de etiske problemer ved at påvirke psyken med kirurgiske indgreb, og grumme minder om danske læger og psykiateres historie med det hvide snit blev vækket til live.

Dyb hjernestimulation adskiller sig dog markant fra det hvide snit på især et område: dyb hjernestimulation er reversibel. Man ødelægger nemlig ikke noget i hjernen, og det, man sætter ind, kan altid fjernes igen.

Velafprøvet teknik

Dyb hjernestimulation er en velafprøvet teknik, der blandt andet er en del af standardbehandlingen mod Parkinsons sygdom.

Ved at operere en elektrode ind i et område i hjernen og forbinde den med en pacemaker kan man stimulere det specifikke hjerneområde med strøm.

Behandlingen kan blandt andet hæmme de rystelser som patienter med Parkinsons lider af, og forsøg i udlandet har også vist god effekt på patienter med alvorlig depression og patienter med kroniske smerter, fortæller Kåre Ettrup.

Alligevel har han fuld forståelse for, at man kan blive bekymret, når man hører om indgrebet.

»Jeg synes, det er enormt vigtigt at stoppe op og reflektere i forbindelse med denne slags indgreb. Tidligere er der observeret bivirkninger, for eksempel forbedret hukommelse ved forsøg med dyb hjernestimulation som behandling mod svær overvægt, og det giver jo nogle etiske problemstillinger, der skal tages stilling til,« siger han.

Fakta

Dyb hjernestimulation er en gennemtestet procedure, når det kommer til sygdomme i bevægesystemet, for eksempel Parkinsons sygdom og tremor (rystelser). Dyb hjernestimulation mod fedme og depression er nye måder at bruge en velkendt operation.

SE HERUNDER, HVAD DER SKER, NÅR EN PARKINSON-PATIENT SLUKKER SIN HJERNEPACEMAKER

Streng kontrol med psykokirurgi

Tilbage i 80'erne, da det hvide snit blev stoppet, blev der vedtaget en del regler, der skal sikre mod en gentagelse.

Blandt andet skal alle psykokirurgiske indgreb godkendes af en komité. Men faktisk går dyb hjernestimulation ikke ind under regelsættet, fordi det ikke defineres som psykokirurgi. Alligevel har forskerne ønsket at høre Sundhedsstyrelsens holdning.

»Erfaringerne fra tidligere tider har vist at sådanne indgreb bør drøftes i bredere sammenhængen end de rent lægelige, og det er derfor vigtigt med kontrolorganer og offentlig debat,« siger Kåre Ettrup.

»Der er heldigvis en streng kontrol med indgreb af den type, vi har ansøgt om. Når man ansøger Sundhedsstyrelsen, udpensler man virkelig, hvad det er for et indgreb og hvilke patienter, man vil vælge. Og ønsker man senere at ændre på, hvem der tilbydes behandlingen, skal man ansøge igen,« forklarer han.

Kun til dysfunktionelle hjerner

Ifølge Kåre Ettrup er det allervigtigste, når man taler om dyb hjernestimulation, at man husker, at det kun er til syge hjerner.

»Dyb hjernestimulation skal kun bruges til dysfunktionelle hjerner, og for at en patient kan godkendes, skal der være klare tegn på problemer i et bestemt område. Det må ikke bruges til at tune på den normale hjerne,« siger han.

Dyb hjernestimulation må ikke bruges til at tune på den normale hjerne

Kåre Ettrup, ph.d.-studerende

For at sikre, at det er de rigtige depressive patienter, der bliver henvist, samarbejder forskerne bag det forsøg, der skal teste DBS som behandling af depression, blandt andet med det psykiatriske hospital i Risskov, hvor psykiaterne kan henvise patienter, der lever op til de stramme krav.

»Når vi taler om patienter med depression er det kun dem, der har prøvet alt uden effekt, der kan komme på tale. Medicin og elektrochok skal være effektløst,« siger han.

Symptomer vs. bivirkninger

Hvis forskerne får lov til at lave dyb hjernestimulation på mennesker, er det især to aspekter, der skal vejes op over for hinanden:

Hvor svære er patientens symptomer? Hvor svære er bivirkningerne?

»Ved meget medicinsk behandling accepterer man meget svære bivirkninger, for hvad er alternativet? Ved eksempelvis behandling af skizofreni kan patienterne opleve en form for medicinskabt Parkinson, men det er nødvendigt, for de kan ikke leve med deres sygdom,« forklarer Kåre Ettrup.

»Derfor er det nødvendigt at se på, hvad alternativet til dyb hjernestimulation er, for eksempel for en patient med alvorlig depression. Skal man forsøge at behandle disse patienter, med risiko for at deres personlighed måske ændrer sig - eller skal man lade dem forblive i et emotionelt sort hul?«

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk