Dit hjerteslag kan producere strøm
Forskerne er i fuld sving med at skabe nye måder, hvorpå teknologi og krop kan blive ét. I fremtiden vil vi kunne omdanne kraften fra vores hjerteslag til strøm og diagnosticere mellemørebetændelse med en iPhone.

Seung-Wuk Lee er professor på Berkley University. Han arbejder med særlige virusformer i udviklingen af små elektricitets-generatorer, som kan bruges i kroppen. Jo, du læste rigtigt. En generator i din krop, som kan producere strøm.

Det lyder måske i sig selv ikke så rart, og ordet virus får nok heller ikke ligefrem ekstra positive associationer frem i din hjerne, men der er faktisk store perspektiver i denne type forskning.

Bare på én nat formerer de vira, som professoren arbejder med, sig og bliver til flere millioner af celler, som kan bruges til at skabe organiske, elektriske generatorer.

Når professor Seung-Wuk Lees apparat er færdigudviklet, vil både vores hjerteslag og vores gang kunne agere energikilder, som vil kunne producere strøm.

Du kan selv oplade din pacemaker

Tiden vil vise, hvad disse apparater præcis kan bruges til, men professor Seung-Wuk Lee forudser allerede nu flere muligheder.

Det vil være muligt, at man selv kan genere strøm til ens pacemaker eller andre bio-medicinske enheder eller sensorer på eller i kroppen. Måske vil man endda kunne oplade sin iPhone ved at løbe en tur.

Applikationen, som kan redde liv

Frankie Myers er en anden professor, som arbejder med at udvikle nye, smarte løsninger på Berkely University.

Han er involveret i skabelsen af CellScope - et mikroskop, som kan monteres på en smartphone til for eksempel at se og filme inde i et øre. Der hører en applikation til mikroskopet, som skal downloades til telefonen.

Ideen er, at når filmen er blevet optaget, sendes den til en læge, som kan vurdere, om der er tale om sygdom og i så fald hvilken.

Det er professorens håb, at denne type teknologi kan blive implementeret i tredje verdens lande, hvor der tit ikke er en læge i nærheden. Lægen får simpelthen tilsendt den visuelle information om patienten, hvorefter en diagnose kan stilles.

Professoren nævner blandt andet, at de arbejder på at skabe en teknologi, som kan hjælpe med at diagnosticere tuberkulose med en smartphone, da tuberkulose fortsat er et massivt problem i store dele af verden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk