Disney-forskere udvikler mere naturtro øjne
Forestil dig, at Belle ser på Udyret med dine øjne. Disney-forskere kan nu høste frugten af intenst arbejde på en ny kamerateknologi, som meget nøjagtigt kan genskabe et øje.

 

I laboratorierne på Disneys forskningscenter har eksperterne udarbejdet en ny teknik, som virkeliggør ideen om at skabe hele foto-realistiske digitale væsener i Disney-universet.

»At skabe et fotorealistisk digitalt menneske er en af de største udfordringer i computergrafik. Forskning i rekonstruktion af aktørernes ansigter – især hudoverflader og dele, såsom hår - er intens. Trods dette er øjet, og navnlig dets form, hidtil kun blevet tildelt ringe opmærksomhed,« siger Pascal Bérard, ph.d.-studerende i computergrafik ved Disney Research Zürich og ETH Zürich til EurekAlert.

Forskerne demonstrerer den nye teknik i videoen øverst i artiklen her.

Hurtigt - men ikke nemt

Arbejdsgangen til at genskabe øjne tager kun 20 minutter. Forskerne belyser øjet med varierende lysstyrke og registrerer øjets respons.

Nu kan Disney-figurerne i teorien få naturtro øjne. Mon Bambi vil smelte lige så mange hjerter uden sine store ikoniske Disney-øjne? (Foto: Screenshot fra original trailer 1942, Wikimedia Commons)

De aflæser formen af øjets gennemsigtige hornhinde, formen og teksturen af den hvide senehinde samt nuancerne af iris, dvs. den farvede del omkring pupillen.

Informationerne samles i en algoritme, altså en opskrift, som ved afspilning nøjagtigt kan gengive dit øje. Forskerne har således optagelser, der spænder bredt og matcher alle situationer - pupillens udvidelse, når Udyret slås med ulve i den mørke skov og tilsvarende indsnævring i Lumieres levende lys. 

Med indførslen af teknikken håber Disney at opnå en mere realistisk gengivelse af fremtidige figurer. Samtidig kan teknikken reducere tidsforbruget til at gengive det mest livagtige, og uden sammenligning mest komplicerede, kropsdel at rekonstruere – nemlig øjet.

Den nye teknologi blev lanceret på konferencen SIGGRAPH Asien 2014.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk