Dine øjne skal dræbe
Glem alt om Nintendo Wii - det er slut med at stå og baske med armene. Fremtidens computerspil skal spilles med øjnene.

Fremtidens spillekonsol styres med øjnene. (Foto: Peter Clarke)

Fremtidens spillekonsol styres med øjnene. (Foto: Peter Clarke)

Nintendos kæmpemæssige succes med spillekonsollen Wii fastslog, at computerspillere ikke behøver at lænke sig til mus og knapper for at kunne more sig bag skærmen.

Næste skridt er at spille med øjnene.

Med 'eyetracking' kan man styre sin computer ved at kigge på skærmen, i stedet for at skubbe en mus rundt på musemåtten eller vifte med hænderne.

Eyetrack-forskere fra hele verden mødtes til konference på Danamrks Tekniske Universitet (DTU) i denne uge for at præsentere deres resultater og diskutere hvordan, man kan forbedre teknologien.

Selvom det er en lovende teknologi, har den stadig en del børnesygdomme. Men ifølge forskerne har vi alligevel udsigt til sjove og ikke mindst udfordrende spil i fremtiden.

Skulle dræbe med musen

»Det handler ikke kun om sjov. Det handler også om at stresse spilleren, om at udfordre hans evner,« siger Lennart Nacke, ph.d.-studerende ved Blekinge Tekniska Högskola i Sverige.

Lennart Nacke er en del af et forskerhold, der har udviklet en version af skydespillet Half Life 2, hvor man kan styre sin karakter rundt i spillet med eyetracker.

Spillet blev testet på den svenske computerspil-festival Dreamhack i 2007 af 30 spillere, og de kunne lide det.

»Spillerne beskrev oplevelsen som en meget positiv oplevelse. De blev virkeligt fordybede i spillet,« siger Lennart Nacke.

Fordybelse er vigtigt. Det viser, at spilleren er udfordret, uden at spillet er blevet for svært. Altså at det er sjovt.

Fakta

SÅDAN VIRKER DET

Infrarødt lys bliver reflekteret ind i dit øje, og en sensor registrerer hvordan lyset kommer ud igen.Ud fra forskellen beregner eyetrackeren, hvor du kigger hen, når du flytter øjnene.

Alt sammen uden at du opdager det. Det foregår nemlig samtidig med, at du spiller.

I versionen af Half Life 2, der blev testet på Dreamhack, kunne spillerne dog ikke dræbe med øjnene. For at skyde måtte de stadig bruge musen.

Øksen er glat

Når man skal spille spillet uden hænder, begynder det at blive svært. Enten er eyetrack for langsomt eller for upræcist.

Det er forholdsvist nemt at bevæge sig rundt i en virtuel verden ved hjælp af øjnene.
Men at samle en økse op eller dræbe en drage er langt sværere.

En normal måde at løse problemet på er at stirre på den knap, som man vil trykke på. Eller stirre på sværdet, man vil dræbe dragen med, og så stirre på dragen for at dræbe den. Det er en god metode til kabaler og puslespil, men den er dårlig til actionspil.

Forstørrelsesglas mod monster virker ikke

Problemet er, at det tager for lang tid, og det er svært at ramme et lille sværd helt præcist med øjnene. Dragen har spist spilleren, inden han får kigget på sværdet.

På Montford University i England, forsøgte de at løse problemet med et virtuelt forstørrelsesglas, der skulle gøre det nemmere at stirre et sværd frem i World of Warcraft.

Svenske forskere har lavet en version af Half Life 2, hvor man styrer sin figur rundt med øjnene. Når der skal skydes, skal man dog stadig bruge musen. (Screenshot fra spillet)

»Det var alt for distraherende. Du får ikke brugt et forstørrelsesglas, når et monster angriber dig,« siger Howell Istance, lektor ved Montford University.

I stedet for et forstørrelsesglas har Howel Istance og hans kolleger lavet en brugerflade, hvor man kan vælge ved at kigge hurtigt ud i skærmens hjørner.

Tolv halvgennemsigtige felter i skærmens udkant gemmer på de mest brugte funktioner. På den måde kan man trække sværdet med et hurtigt kik.

Det er nemt og effektivt for spilleren. Til gengæld har man kun adgang til tolv funktioner.

Hold øje med eyetrack

Spillere og forskere er begejstrede for teknologien. Den er udfordrende og let at bruge, når man først får det lært.

Nu mangler det bare, at spiludviklerne kaster sig over teknologien. Når det sker, vil mulighederne for at spille med eyetrack tage et tigerspring

Fakta

VIDSTE DU

Der er støj når man bruger en eyetracker: Øjnene flytter sig hele tiden frem og tilbage.

Fænomenet hedder saccader.

Saccader er nødvendige, og hjælper øjnene til at finde ud af hvor de skal kigge hen. I en eyetracker er saccader støj, og skal filtreres fra, ellers hakker billedet.

»Som teknologien er lige nu, er den ikke effektiv ud over begynder-niveau i et spil som World of Warcraft. Men mulighederne er der,« siger Howell Istance.

Så måske skal du kigge efter en eyetrackkonsol næste gang du er i Elgiganten for at shoppe computerspil.

Video fra dreamhack 2007. En gamer spiller en manøvrebane - han skal vurdere om han foretrækker mus eller eyetrack. Han foretrækker eyetrack. Forsøget er udført af Lennart Nacke fra Blekinge Tekniska Högskola.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.