Depression: Computerprogram skal skubbe krigsveteraner i behandling
Mange hjemvendte soldater døjer med depressioner og posttraumatisk stress, men kun en del af dem søger den nødvendige hjælp. Et nyt computerprogram skal hjælpe resten i behandling.

37 procent af de soldater, der har været udsendt i Irak og Afghanistan lider af psykiske problemer, men to tredjedele af dem søger ikke hjælp. (Foto: Colourbox)

37 procent af de soldater, der har været udsendt i Irak og Afghanistan lider af psykiske problemer, men to tredjedele af dem søger ikke hjælp. (Foto: Colourbox)

Konstant årvågenhed overfor farer, der ikke er der. Flashbacks til vejsidebombninger, søvnproblemer, koncentrationsbesvær og humørsvingninger.

Det er bare nogle af symptomerne på posttraumatisk stress, som mange krigsveteraner vender hjem med efter at have været udsendt.

Hele 37 procent af de amerikanske soldater, der vender hjem fra Irak og Afghanistan har psykiske problemer med sig i bagagen, viser en Pentagon-rapport ifølge science360.org.

Et nyt computerprogram, VetsPrevail, skal hjælpe de veteraner, der har svært ved at søge hjælp.

Mange hjemvendte søger ikke den nødvendige hjælp

De psykiske problemer gør det svært for mange at komme tilbage fra en krigszone og genoptage et almindeligt liv.

Video: science360.org

Det er tilstande, der kræver behandling, men rapporten fra Pentagon viser samtidig, at hele 77 procent af dem ikke søger hjælp – enten af frygt for at blive stigmatiseret eller fordi de ikke har ressourcer til at få den fornødne hjælp.

VetsPrevail er støttet af National Science Foundation, og skal sørge for at flere hjemvendte soldater søger den nødvendige hjælp, der kan gøre overgangen til hverdagslivet nemmere.

Første skridt i retningen mod at søge hjælp

Programmet skal ikke erstatte samtaler ansigt til ansigt, mener Stevan Hofboll, psykolog ved Rush University Medical Center, som vurderer effekten af programmet. Det virker nærmere som et springbræt, der skal hjælpe de tilbageholdende veteraner til at søge hjælp.

»Vi ved, at veteranerne er meget tilfredse med det, selvfølgelig ikke dem alle sammen, men i meget høje procenter,« siger han.

Programmet er udviklet af Prevail Health Solutions i samarbejde med en tidligere sergent fra den amerikanske hær og en tidligere flådepilot.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk