Dansk studerende lærte LEGO-slange at sno sig
At gøre sin hobby til sit arbejde er nok en drøm for mange. Den nyuddannede diplomingeniør Lasse Lauesen gjorde netop det i sit speciale, hvor han designede apps til LEGO’s nye MINDSTORMSS®-robotter.

En gang var LEGO noget med små, farverige klodser, som man kunne bygge alverdens ting af. Det med at bygge alting kan man stadig – men i dag er der langt mere end klodser i LEGO’s univers.

En af legetøjs-serierne fra den danske klods-kæde hedder MINDSTORMSS, og med sådan et sæt kan alle bygge-entusiaster fra 10 år og op bruge sensorer, motorer og software til at bygge og programmere deres egen robot.

Det nyeste skud på MINDSTORMS-stammen, som først kommer i legetøjsbutikker til efteråret, hedder EV3.

I forhold til den tidligere generation af MINDSTORMS-robotter, NXT, har EV3 helt nye lege-muligheder, for eksempel er der udviklet apps, der gør det muligt at bruge en tablet eller smartphone til at styre robotten. Og netop de nye apps har en nyuddannet diplomingeniør fra Aalborg Universitet mere end bare en finger med i.

Faktisk har ingeniøren Lasse Lauesen stået for at udvikle prototyper til apps til de fem nye robotter i EV3-serien.

»Mit arbejde handlede om at udforske, hvilke nye muligheder for leg man kan tilføje til EV3 ved at bruge apps til smartphones og tablets,« fortæller Lasse Lauesen, der i dag fortsætter sit arbejde hos LEGO, hvor han både tilbragte sit praktikophold og sin speciale-tid med at udvikle apps.

Nye muligheder for leg

En MINDSTORMS-robot bliver leveret i den klassiske LEGO-form: En papæske med en masse smådele som køberen selv skal samle. Robottens hjerne er den såkaldte P-klods, som er en minicomputer, der kan programmeres til at styre sensorer og motorer, samtidig med at den gør det muligt for robotten at snakke med computere, smartphones og tablets via Bluetooth.

Derudover indeholder et EV3 sæt to store motorer, en mellemstor motor, en touch-sensor, en farve-sensor, en infrarød sensor, en fjernbetjening, kabler, USB-kabel og en masse LEGO-byggeelementer.

Fakta

Apps er blot én måde at styre EV3-robotterne. De kan også programmeres via computer, styres direkte gennem P-klodsen, via en medfølgende fjernbetjening eller ved hjælp af berørings- eller infrarød sensor.

»LEGO ønskede at finde ud af, hvordan man kan styre robotterne med de teknologier, der er i smartphones og tablets, for eksempel accelerometer, farvedisplay og touch-funktion til at give nye muligheder for leg. I EV3-serien er der fem hovedmodeller, og til hver model ville de gerne have en anderledes måde at fjernstyre dem med sin tablet eller telefon,« fortæller Lasse Lauesen.

LEGO’S ønske om at bruge apps skyldes, at firmaet har samarbejdet med det amerikanske fremtidsforsknings-center Institute for the Future om at undersøge, hvordan børns leg har udviklet sig over de sidste mange år. MINDSTORMS er på baggrund af denne forskning skræddersyet til at skulle interessere nutidens børn.

Tilbage i børneskoene

Som sagt, så gjort. Under sit praktikforløb gik Lasse Lauesen i gang med at udtænke de mest intuitive måder at kombinere robotter og smartphones.

»Jeg havde et par workshops med nogle børn, og jeg brainstormede helt vildt. Jeg prøvede at træde tilbage i mine børnesko og se på, hvad der er mest intuitivt for et barn. Hvad ville jeg for eksempel gøre med min telefon, hvis jeg skal have en slange til at klapre? Så vil jeg selvfølgelig ryste hånden,« fortæller Lasse Lauesen.

Den klaprende slange er en af EV3-modellerne, og det blev også den, Lasse Lauesen endte med at arbejde med i sit speciale. Slangen hedder R3PTAR, ligner en kombination af en kobra med oprejst hoved og en klapperslange med rangle på halen, og den kan både sno sig, hugge og klapre.

»Jeg har udviklet en app til R3PTAR, der er baseret på såkaldte bevægelses gestures. Det vil sige bevægelser, som telefonens system genkender ved at bruge for eksempel det indbyggede accelerometer. Bevægelsen aktiverer så en bestemt handling,« forklarer Lasse Lauesen.

»Med R3PTAR får man slangen til at klapre, hvis man ryster telefonen. Ved at tilte telefonen fra side til side og frem får man slangen til at sno sig fremad og ved at slå hånden fremad med telefonen får man slangen til at hugge,« fortæller han.

Kør, grib, skyd, saml op…

Ud over R3PTAR er der fire andre modeller i EV3-serien, som Lasse Lauesen også har udviklet apps til:

Fakta

Lasse Lauesens speciale ligger inden for at bruge genkendelse af bevægelsesmønstre, og derfor er hans prototyper nu sendt videre til en professionel app-udvikler.

Når EV3-serien kommer til efteråret vil der både være apps til iOS og Android. Læs meget mere om robotterne her.

TRACK3R: Den simpleste robot i serien, som ligner en lille tank. Man kan styre den gennem en app baseret på berøring. App’en virker som styretøjet på en Bobcat: Ved at køre begge tommelfingrene fremad på telefon eller tablet får man Tracker til at køre fremad, hvis man kører venstre tommel bagud og højre fremad drejer den til venstre og så videre.

GRIPP3R: Endnu en simpel robot, hvis funktion er at køre rundt og samle ting op. App’en til GRIPP3R er designet, så telefon eller tablet bliver forvandlet til et joystick. Man kører en finger rundt for at styre robotten rundt. Klikker man med fingeren på skærmen, samler den op, og klikker man igen, sætter den ned.

EV3RSTORM: Den menneskelignende af de fem robotter. Derfor reagerer EV3RSTORM på tale, og derfor er app’en baseret på talegenkendelse, hvor man simpelthen fortæller robotten, hvad den skal gøre.

SPIK3R: En skorpion med seks ben, en hale og to kløer. Spiker kan skyde og gribe efter ting. App’en til spiker er baseret på såkaldte berørings 'gestures', det vil sige, at systemet genkender et berøringsmønster på skærmen. I SPIK3R’s tilfælde er det for eksempel zoom ind og zoom ud-berøringen på touch-skærmen, der betyder grib eller slip.

Meget mere end klodser

LEGO MINDSTORMS er langt mere avanceret legetøj, end hvad mange af os formentlig forbinder med legoklodser. Men de fem EV3-modeller er kun udgangspunkter.

På LEGO’s hjemmeside vil man kunne finde 12 forskellige modeller, man kan lade sig inspirere af. Samtidig er der mulighed for selv at programmere robotterne, så de kan løse alverdens opgaver.

Hvis ikke du har fået stillet din sult på LEGO-robotter her i artiklen er der fra torsdag d. 14. Til søndag d. 17. Februar LEGO World  i Bella Centret, hvor de nye EV3-robotter bliver præsenteret. Se programmet her.

Videoklip med MINDSTORMS EV3

Fakta

Den programmérbare klods i EV3 kører på Linux styresystem og er dermed en rigtig, lille computer.

P-klodsen snakker med smartphone eller tablet gennem Bluetooth, men EV3-robotterne har også både usb-stik, sd-kortlæser, højtaler og understøtter tilslutning af en Wifi-dongle.

Den ultimative LEGO-nørd

Lasse Lauesen har været en del af LEGO’s program for særlige fans i mange år. De udvalgte fans bliver brugt til at sparre omkring udvikling af produkter, og sådan kom han til at have med EV3-serien at gøre.

Men interessen for at lege godt går godt nok meget længere tilbage.

»Alle mine lommepenge gik til LEGO, og i tidens løb har jeg sammen med en kammerat eksempelvis bygget to kæmpe messestande i LEGO og lavet et lagersystem i LEGO-klodser. Det eneste tidspunkt, hvor jeg ikke legede så meget med LEGO, var, da jeg læste til automatik-tekniker. Dér legede jeg med rigtige maskiner i stedet,« fortæller ingeniør Lasse Lauesen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: