Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Danmarks nye største computer er 2.000 gange hurtigere end en gamer-PC
Danske forskere fra Syddansk Universitet har fået en ny gigantisk computer at lege med. Med over en halv billiard beregninger i sekundet kan supercomputeren finde frem til forskningsresultater, vi ellers ikke ville have set.

Mange tal af svimlende størrelser beskriver den supercomputer, som gennem de seneste måneder er blevet samlet på Syddansk Universitet. Nu er hundredevis af kabler sat til, så de knap 400 computere, som det gigantiske monstrum består af, er forbundet i et højhastighedsnetværk, der kombinerer deres regnekraft.

Fingeren er således klar til at blive sat på startknappen på Danmarks største og kraftigste computer, og det sker ved en officiel indvielse på tirsdag den 24. marts.

Supercomputeren har kostet 22 millioner kroner. Den er købt i et samarbejde med IT-organisationen DeIC, som hører under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Dermed er det ikke kun forskere fra Syddansk Universitet (SDU), men alle landets universiteter, som fremover har supercomputeren til rådighed i forskningen.

Supercomputer laver en halv billiard beregninger per sekund

Med en ydeevne på 582,2 såkaldte teraflop/s er supercomputeren i stand til at lave over en halv billiard beregninger i sekundet. Det vil et menneske udstyret med en lommeregner til sammenligning skulle bruge godt 18 millioner år på. Med denne regnekraft overhaler den en meget hurtig gamer-PC indenom 2000 gange.

For at understøtte supercomputeren er der indkøbt en netværks-harddisk, som har plads til en peta byte. Det svarer til en billiard bytes.

»Supercomputeren kan det, som vi mennesker ikke kan gøre, og fremtiden vil dermed kunne bringe forskningsresultater, vi aldrig nogensinde ellers ville have set,« siger SDU’s rektor Henrik Dam.

Han betoner især, at supercomputeren kan bruges af alle forskere: Eksempelvis kan kemikeren lave nye molekyler, lægen undersøge receptorer til den sidste nye medicin, humanisten datamine millioner af Facebook-sider for at finde nye sociale sammenhænge, og juristen analysere 10 tusinder af domme for at se, hvordan de påvirker hinanden.

»Det er første gang, vi bruger så mange penge på en infrastruktur, som kan bruges af alle forskere,« siger Henrik Dam.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk