Mange tal af svimlende størrelser beskriver den supercomputer, som gennem de seneste måneder er blevet samlet på Syddansk Universitet. Nu er hundredevis af kabler sat til, så de knap 400 computere, som det gigantiske monstrum består af, er forbundet i et højhastighedsnetværk, der kombinerer deres regnekraft.
Fingeren er således klar til at blive sat på startknappen på Danmarks største og kraftigste computer, og det sker ved en officiel indvielse på tirsdag den 24. marts.
Supercomputeren har kostet 22 millioner kroner. Den er købt i et samarbejde med IT-organisationen DeIC, som hører under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Dermed er det ikke kun forskere fra Syddansk Universitet (SDU), men alle landets universiteter, som fremover har supercomputeren til rådighed i forskningen.
Supercomputer laver en halv billiard beregninger per sekund
Med en ydeevne på 582,2 såkaldte teraflop/s er supercomputeren i stand til at lave over en halv billiard beregninger i sekundet. Det vil et menneske udstyret med en lommeregner til sammenligning skulle bruge godt 18 millioner år på. Med denne regnekraft overhaler den en meget hurtig gamer-PC indenom 2000 gange.
For at understøtte supercomputeren er der indkøbt en netværks-harddisk, som har plads til en peta byte. Det svarer til en billiard bytes.
»Supercomputeren kan det, som vi mennesker ikke kan gøre, og fremtiden vil dermed kunne bringe forskningsresultater, vi aldrig nogensinde ellers ville have set,« siger SDU’s rektor Henrik Dam.
Han betoner især, at supercomputeren kan bruges af alle forskere: Eksempelvis kan kemikeren lave nye molekyler, lægen undersøge receptorer til den sidste nye medicin, humanisten datamine millioner af Facebook-sider for at finde nye sociale sammenhænge, og juristen analysere 10 tusinder af domme for at se, hvordan de påvirker hinanden.
»Det er første gang, vi bruger så mange penge på en infrastruktur, som kan bruges af alle forskere,« siger Henrik Dam.