Cyborg-kakerlak er fremtidens redningsarbejder
Forskere har skabt et dyr, som man kan kalde halvt robot, halvt kakerlak. De håber, at den i fremtiden vil kunne bruges som redningsarbejder i katastroferamte områder. Mød cyborg-kakerlakken.

Forskere fra North Carolina State University har kreeret et højst mærkværdigt væsen: Den er halvt robot, halvt levende væsen. En cyborg-kakerlak.

Dyrets bevægelser kan styres ved hjælp af en fjernbetjening, og forskerne håber, at cyborg-kakerlakkerne en dag vil kunne bruges som redningsarbejdere i katastrofeområder. Dyrene vil kunne bruges til at indsamle information og søge efter overlevende.

Videooptagelser fra North Carolina State University viser, at de delvist robotiserede kakerlakker kan styres til at bevæge sig langs en på forhånd optegnet snoet linje.

Kakerlakker tror, de er på flugt

Kakerlakkerne har fået fastgjort en let chip med en trådløs sender og modtager, og et kabel er forbundet til en mikrostyreenhed på insekternes følehorn og cerci – sanseorganerne på dyrets mave, der under normale omstændigheder får det til at løbe væk fra fare.

Med elektriske signaler stimulerer forskerne cerci’en til at narre kakerlakkerne til at tro, at de er på flugt fra et rovdyr.

Når først dyrene er sat i bevægelse, bliver elektriske signaler sendt ud til deres følehorn for at styre retningen – et signal til det ene følehorn får for eksempel få dyret til at tro, at det har ramt en væg og derfor dreje af.

Vil kunne finde overlevende

»Det er ekstremt svært at bygge robotter i tilpas lille skala, som kan arbejde under så usikre omstændigheder. Vi besluttede os for at arbejde med levende kakerlakker i stedet for robotter, eftersom de er eksperter i at agere i sådanne omgivelser,« skriver professor Alper Bozkurt fra North Carolina State University i en pressemeddelelse.

»I sidste ende, tror vi, at dette vil give en mulighed for at skabe et netværk af intelligente sensorer, som bruger kakerlakkerne til at indsamle og videregive information, såsom at finde overlevende i en bygning, som er blevet ødelagt ved et jordskælv,« tilføjer professoren i pressemeddelelsen. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.