Cyborg-kakerlak er fremtidens redningsarbejder
Forskere har skabt et dyr, som man kan kalde halvt robot, halvt kakerlak. De håber, at den i fremtiden vil kunne bruges som redningsarbejder i katastroferamte områder. Mød cyborg-kakerlakken.

Forskere fra North Carolina State University har kreeret et højst mærkværdigt væsen: Den er halvt robot, halvt levende væsen. En cyborg-kakerlak.

Dyrets bevægelser kan styres ved hjælp af en fjernbetjening, og forskerne håber, at cyborg-kakerlakkerne en dag vil kunne bruges som redningsarbejdere i katastrofeområder. Dyrene vil kunne bruges til at indsamle information og søge efter overlevende.

Videooptagelser fra North Carolina State University viser, at de delvist robotiserede kakerlakker kan styres til at bevæge sig langs en på forhånd optegnet snoet linje.

Kakerlakker tror, de er på flugt

Kakerlakkerne har fået fastgjort en let chip med en trådløs sender og modtager, og et kabel er forbundet til en mikrostyreenhed på insekternes følehorn og cerci – sanseorganerne på dyrets mave, der under normale omstændigheder får det til at løbe væk fra fare.

Med elektriske signaler stimulerer forskerne cerci’en til at narre kakerlakkerne til at tro, at de er på flugt fra et rovdyr.

Når først dyrene er sat i bevægelse, bliver elektriske signaler sendt ud til deres følehorn for at styre retningen – et signal til det ene følehorn får for eksempel få dyret til at tro, at det har ramt en væg og derfor dreje af.

Vil kunne finde overlevende

»Det er ekstremt svært at bygge robotter i tilpas lille skala, som kan arbejde under så usikre omstændigheder. Vi besluttede os for at arbejde med levende kakerlakker i stedet for robotter, eftersom de er eksperter i at agere i sådanne omgivelser,« skriver professor Alper Bozkurt fra North Carolina State University i en pressemeddelelse.

»I sidste ende, tror vi, at dette vil give en mulighed for at skabe et netværk af intelligente sensorer, som bruger kakerlakkerne til at indsamle og videregive information, såsom at finde overlevende i en bygning, som er blevet ødelagt ved et jordskælv,« tilføjer professoren i pressemeddelelsen. 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk