Computermodel skal forudsige lægemiddelstoffers skæbne i kroppen
Farmaceutiske forskere vil skabe 'det virtuelle menneske' – en computermodel af hele kroppen, hvor potentielle lægemiddelstoffer kan testes med lynets hast.

Grafikken viser absorption af lægemiddelstof i tarmen. (Grafik: Henning Dalhoff)

Grafikken viser absorption af lægemiddelstof i tarmen. (Grafik: Henning Dalhoff)

Der er meget lang vej til en model, som rummer alle funktioner i kroppen. Men selv om vejen er både lang og brolagt med udfordringer, er et tværfagligt forskningsprojekt lige nu ved at tage de første skridt. Forskerne arbejder på at skabe computermodeller, der simulerer forholdene i et udvalgt hjørne af den menneskelige organisme.

En af dem er Bente Steffansen er lektor på Institut for Farmaci og Analytisk Kemi, Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet. Hun forsker i kroppens evne til at optage og omsætte medicin.

Lægemidlets livscyklus

»Man kan sige, at jeg forsker i lægemidlets livscyklus. Hvad sker der med lægemidlet efter indtagelse? Hvordan får vi lægemiddelstoffet frigivet præcis dér i kroppen, hvor det skal virke? Hvordan optages stoffet i organismen - og hvor længe virker det?« forklarer hun.

Sammen med forskere fra Danmarks Tekniske Universitet forsøger Bente Steffansen ved hjælp af kompleks computersimulering at blive bedre til at forudsige lægemiddelstoffernes rejserute over kroppens vævsbarrierer og ud i blodbanen.

X-faktorer

Lægemiddelstoffer, som indtages gennem munden, skal passere tarmvæggen for at nå ud i blodet, der transporterer stoffet hen til virkningsstedet i kroppen. Et komplekst samspil mellem lægemiddelstoffets molekylære egenskaber og de fysiologiske forhold i mave-tarmkanalen afgør, om stoffet sendes ud i blodet eller ej.

»I dag er det desværre meget svært at spå om et givet lægemiddelstofs skæbne, fordi det er forskelligt fra stof til stof, hvilke faktorer og vekselvirkninger, der er afgørende for succes eller fiasko. Det er de x-faktorer, vi forsøger at forstå,« fortæller hun.

Som et computerspil

Ved udvikling af nye lægemidler er det et stort ønske at blive i stand til at forudsige et lægemiddelstofs evne til at passere tarmvæggen - helst på et tidligt tidspunkt i den lange og kostbare udviklingsproces.

Derfor frembringer forskere computermodeller - eller designer en slags computerspil - som matematisk kan beskrive alle mulige kombinationer af samspil, der over tid kan finde sted mellem et lægemiddelstof indgivet via munden som en tablet og forholdene i mave-tarmkanalen. Målet er at kunne simulere et givet stofs biotilgængelighed, det vil sige i hvilket omfang og med hvilken hastighed, lægemiddelstoffet passerer tarmvæggen og når frem til sit virkningssted.

Tværfaglig ekspertise

En god biosimuleringsmodel kræver, at man har et overordentlig godt kendskab til, hvilke faktorer der er af betydning for lægemiddelstoffernes biotilgængelighed. Derfor er det nødvendigt, at mange forskellige eksperter bidrager med viden.

Princippet i biosimuleringsmodeller kan sammenlignes med computerspillet Sims. (Grafik: Jens Raadal).

Det er netop hensigten med det europæiske biosimuleringsnetværk, BIOSIM, som består af en lang række forskere fra universiteter og virksomheder i Europa. Netværket ledes af den danske fysikprofessor Erik Mosekilde fra Danmarks Tekniske Universitet.

Eksperimenter med transport

»På Det Farmaceutiske Fakultet har vi i mange år arbejdet eksperimentelt med at finde ud af, hvordan såkaldte membrantransportører i tarmvæggen påvirker lægemiddelstoffers optagelse og biotilgængelighed. Transportørerne er placeret i tarmcellevæggen, og deres biologiske funktion er at bidrage til optagelsen af næringsstoffer fra tarmvæsken til blodet. Desuden holder transportørerne regnskab med, hvilke stoffer der kan få adgang til blodet - sådan at stoffer, som kroppen ikke tåler, smides tilbage til tarmen, hvor de udskilles med afføringen,« fortæller Bente Steffansen.

Antallet af transportører i tarmen er ikke konstant over tid, men kan opreguleres og nedreguleres, hvilket for eksempel kan være hormonelt styret.

»De resultater, vi har opnået gennem biologiske eksperimenter, lægges ind i et kompliceret biosimuleringsprogram, som indeholder informationer om andre faktorers indflydelse på optagelse og biotilgængelighed, Og så kan vi forhåbentlig i fremtiden udvikle mere sikre lægemiddelstoffer både hurtigere og billigere,« siger Bente Steffansen.

Gyngende grund

Hun lægger ikke skjul på, at det har været vanskeligt at få et frugtbart samarbejde op at stå - tværfagligheden er en styrke, men i begyndelsen skulle forskerne kæmpe for at finde et fælles sprog:

Computermodellen kobler ekstremt avanceret matematik med biologiske eksperimenter - og i begyndelsen var det vanskeligt at få de to udgangspunkter til at harmonere. Det handler om at turde give slip. Alle forskere i netværket er på usikker grund. Vi gør tillidsfuldt brug af andres forskning - ekspertise som vi grundlæggende ikke helt forstår, fordi vi kommer fra vidt forskellige videnskabelige felter

Lektor Bente Steffansen

»Computermodellen kobler ekstremt avanceret matematik med biologiske eksperimenter - og i begyndelsen var det vanskeligt at få de to udgangspunkter til at harmonere. Det handler om at turde give slip. Alle forskere i netværket er på usikker grund. Vi gør tillidsfuldt brug af andres forskning - ekspertise som vi grundlæggende ikke helt forstår, fordi vi kommer fra vidt forskellige videnskabelige felter. På sin vis handler det om at udfordre videnskabens grænser, bevæge sig ud på gyngende grund ved at skabe en kompliceret model af et lille hjørne af virkeligheden,« slutter Bente Steffansen.

Samspil mellem faktorer - og vejen til succes

Princippet i biosimuleringsmodeller om lægemiddeloptagelse kan sammenlignes med computerspillet Sims.

Ved at spille Sims får man et godt indtryk af, hvilke faktorer og samspil mellem disse der giver en Sims-familie succes - det kan være faktorer som karrieremuligheder, familieplanlægning og forbrug. V

ed at bruge biosimuleringsmodeller om lægemiddeloptagelse får man et godt indtryk af, hvad der skal til for at designe et lægemiddelstof, som kan optages med succes.

Lavet i samarbejde med Det Farmaceutiske Fakultet ved Københavns Universitet

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.