Bilister forstyrres af håndfrie mobiltelefoner
Bilister begår fejl og reaktionstiden forøges, selvom mobilsamtaler foregår med håndfrie løsninger

Alle ved at mobiltelefon og bilkørsel er en dårlig kombination, men selv med en håndfri løsning påviser engelske forskere at mobiltelefonen stadig er til fare for trafikken. (Illustrationsfoto: Ed Brown)

Alle ved at mobiltelefon og bilkørsel er en dårlig kombination, men selv med en håndfri løsning påviser engelske forskere at mobiltelefonen stadig er til fare for trafikken. (Illustrationsfoto: Ed Brown)

Selvom du snakker i telefon med en håndfri mobil, så er du ikke trafiksikker. Det antyder en ny undersøgelse ledet af forskere fra University of Warwick, England.

I denne undersøgelse har Melina A. Kunar og kolleger gennemført en række eksperimenter, ganske vist ved computere, men sværhedsgraderne skulle modsvare dem, man møder ved bilkørsel.

Det viste sig, at forsøgspersonerne fik store problemer med at optræde fejlfrit. For dem som havde en samtale om ret enkle temaer, som egne interesser og hobbyer, steg andelen af fejl med 83 procent. Forskerne fandt desuden ud af, at reaktionstiden i gennemsnit steg med 212 millisekunder. En bil som kører med 96 km/t, flytter sig 5,7 meter i dette tidsrum.

Flaskehals i hjernenEndnu værre blev det, hvis den håndfrie samtale var af en mere kompliceret art - altså når det hørte skulle vurderes grundigere.

Når forsøgspersonerne ikke blot kunne give relativt simple svar, steg respons-tiden til 480 millisekunder i gennemsnit.

»Vores forskningen viser, at håndfrie mobiltelefon-løsninger ikke er nok til at fjerne en vigtig påvirkning af førerens visuelle opmærksomhed. At formulere svar i en telefonsamtale, skaber konkurrence mellem flere typer hjerneaktivitet som ikke kan køres parallelt.«

Det siger førsteforfatter Kunar fra University of Warwick i en presseskrivelse. Undersøgelsen er for nylig blevet publiceret i tidsskriftet 'Psychonomic Bulletin & Review'.

»Vi får en kognitiv 'flaskehals', især når det bliver tale om mere komplicerede formuleringer.«

PassagersnakHvad så med almindelig samtale mellem passagerer? Bør vi holde mund af hensyn til førerens evner til at få os sikkert fra A til B?

Kun at lytte, eller at chaufføren afleverer nogle meget enkle fraser, ser ikke ud til at være nogen hovedkonkurrent for den visuelle opmærksomhed.

En tidligere undersøgelse fra University of Utah, omtalt her på videnskab.dk den 3. december 2008, har vist at samtaler i selve bilen ikke giver samme skadelige effekt på kørslen, som brugen af mobiltelefon. Forskerne bag den Warwick-ledede undersøgelse undersøgte også om enkelt-ord, og repetition af disse, havde en negativ indvirkning. Men det viste sig at være problemfrit, skønt sådanne mobilsamtaler ikke er blandt de mest indholdsrige: »Hallo? Hallo? Åge? Åge?«

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk