Bilister forstyrres af håndfrie mobiltelefoner
Bilister begår fejl og reaktionstiden forøges, selvom mobilsamtaler foregår med håndfrie løsninger

Alle ved at mobiltelefon og bilkørsel er en dårlig kombination, men selv med en håndfri løsning påviser engelske forskere at mobiltelefonen stadig er til fare for trafikken. (Illustrationsfoto: Ed Brown)

Alle ved at mobiltelefon og bilkørsel er en dårlig kombination, men selv med en håndfri løsning påviser engelske forskere at mobiltelefonen stadig er til fare for trafikken. (Illustrationsfoto: Ed Brown)

Selvom du snakker i telefon med en håndfri mobil, så er du ikke trafiksikker. Det antyder en ny undersøgelse ledet af forskere fra University of Warwick, England.

I denne undersøgelse har Melina A. Kunar og kolleger gennemført en række eksperimenter, ganske vist ved computere, men sværhedsgraderne skulle modsvare dem, man møder ved bilkørsel.

Det viste sig, at forsøgspersonerne fik store problemer med at optræde fejlfrit. For dem som havde en samtale om ret enkle temaer, som egne interesser og hobbyer, steg andelen af fejl med 83 procent. Forskerne fandt desuden ud af, at reaktionstiden i gennemsnit steg med 212 millisekunder. En bil som kører med 96 km/t, flytter sig 5,7 meter i dette tidsrum.

Flaskehals i hjernenEndnu værre blev det, hvis den håndfrie samtale var af en mere kompliceret art - altså når det hørte skulle vurderes grundigere.

Når forsøgspersonerne ikke blot kunne give relativt simple svar, steg respons-tiden til 480 millisekunder i gennemsnit.

»Vores forskningen viser, at håndfrie mobiltelefon-løsninger ikke er nok til at fjerne en vigtig påvirkning af førerens visuelle opmærksomhed. At formulere svar i en telefonsamtale, skaber konkurrence mellem flere typer hjerneaktivitet som ikke kan køres parallelt.«

Det siger førsteforfatter Kunar fra University of Warwick i en presseskrivelse. Undersøgelsen er for nylig blevet publiceret i tidsskriftet 'Psychonomic Bulletin & Review'.

»Vi får en kognitiv 'flaskehals', især når det bliver tale om mere komplicerede formuleringer.«

PassagersnakHvad så med almindelig samtale mellem passagerer? Bør vi holde mund af hensyn til førerens evner til at få os sikkert fra A til B?

Kun at lytte, eller at chaufføren afleverer nogle meget enkle fraser, ser ikke ud til at være nogen hovedkonkurrent for den visuelle opmærksomhed.

En tidligere undersøgelse fra University of Utah, omtalt her på videnskab.dk den 3. december 2008, har vist at samtaler i selve bilen ikke giver samme skadelige effekt på kørslen, som brugen af mobiltelefon. Forskerne bag den Warwick-ledede undersøgelse undersøgte også om enkelt-ord, og repetition af disse, havde en negativ indvirkning. Men det viste sig at være problemfrit, skønt sådanne mobilsamtaler ikke er blandt de mest indholdsrige: »Hallo? Hallo? Åge? Åge?«

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce:

Det sker

Se flere events