3D-printer spytter fosterstamceller ud
Det er lykkedes skotske forskere at lave en 3D-printer, der kan printe intet mindre end menneskelige fosterstamceller. Det kan være startskuddet til udvikling af printere, der kan printe levende organer.

Sådan ser printeren ud. I første omgang skal printeren muligvis danne væv, som kan bruges til medicinske tests, men på sigt kan 3D-stamcellerprintere som denne måske skabe fuldt ud funktionsdygtige organer. (Foto: Dr. Will Shu)

Sådan ser printeren ud. I første omgang skal printeren muligvis danne væv, som kan bruges til medicinske tests, men på sigt kan 3D-stamcellerprintere som denne måske skabe fuldt ud funktionsdygtige organer. (Foto: Dr. Will Shu)

En 3D-printer, der printer fosterstamceller, som man teoretisk kan bygge nyt væv og hele organer af.

Det lyder fuldstændig utroligt.

Ikke desto mindre er det, hvad forskere fra University of Edinburgh har skabt. Deres opfindelse og forsøg er beskrevet i seneste udgave af det videnskabelige tidsskrift Biofabrication.

Det, at printeren kan printe fosterstamceller, gør, at den kan bruges til forsøg med såkaldt regenerativ medicin ved at reparere, regenerere eller erstatte ødelagt væv. Det skriver LiveScience.

Fakta

Menneskelige fosterstamceller (eller Human embryonic stem cells - hESCs) er udtaget fra menneskelige fostre, og de kan udvikle sig til en hvilken som helst menneskelig celletype - alt lige fra knogle-, hjerne- eller muskelceller.

Læs også: 3D-skanner er mere effektiv end politiet

Sådan fungerer en 3D-stamcelleprinter

Printeren fungerer ved, at man fylder levende fosterstamceller i en beholder med en næringsrig suppe, der kaldes cellemedie. En anden beholder fylder man kun med cellemediet. 

De to beholdere gør det muligt at printe dråber af forskellige koncentrationer af fosterstamceller. De mindste dråber er helt ned til to nanoliter og indeholder omkring fem stamceller.

Dråberne printes på en plade med små brønde, som så vendes om, så stamcellerne selv kan skabe små klumper.

Her ses, hvordan stamcelleopløsning printes på pladen i forskellige opløsninger. (Foto: Dr. Will Shu)

Læs også: 3D-printer skaber forsvindende lille racerbil

Fosterstamceller kan placeres i en opløsning, der indeholder de biologiske pejlemærker til at fortælle cellen, at den skal udvikle sig til en specifik vævstype.

Den proces starter med, at cellerne danner det, der kaldes embryoide kroppe. En celleprinter giver muligheden for at printe embryoide kroppe i en i forvejen defineret form og størrelse.

Printeren er følsom nok til at printe cellerne, uden at de dør. Efter 24 timer var 95 procent af cellerne i live, og efter hele 3 dage var 89 procent af cellerne stadig i live.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.