3D-model af flødeost kan mindske madspild
Danske forskere har for første gang skabt et 3D-billede af en fødevare. Den nye viden kan potentielt mindske den madspil, som i dag sker på grund af fejlproduktioner.

3D-billedet af flødeosten gør forskerne i stand til at forstå strukturen i vores fødevarer, hvilket på sigt bl.a. kan mindske madspild ved fejlproduktioner af madvarer. (Video: Fødevarevidenskab, Københavns Universitet)

3D-billedet af flødeosten gør forskerne i stand til at forstå strukturen i vores fødevarer, hvilket på sigt bl.a. kan mindske madspild ved fejlproduktioner af madvarer. (Video: Fødevarevidenskab, Københavns Universitet)

For de fleste madglade er flødeost primært en hovedingrediens i en god cheesecake eller en velsmurt bagel.

Men for en gruppe forskere fra Københavns Universitet er den cremede madvare blevet udgangspunkt for en ny indsigt i 3D-strukturen i fødevarer.

Det nye studie er offentliggjort i tidsskriftet Food Structure.

»Der er stadig meget, vi ikke ved om strukturen i fødevarer, men det her er et godt skridt på vejen til at forstå og finde frem til løsninger på en række problemer, der handler om fødevarers konsistens, og som koster fødevareindustrien mange penge,« siger lektor Jens Risbo fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet i en pressemeddelelse fra universitetet.

Flødeosten er ’CT-skannet’ i Schweiz

En fløde baseret på vegetabilsk fedt danner udgangspunkt for forskningen. Fløden er valgt som forsøgsmateriale, fordi den kan repræsentere strukturerne i en stor gruppe fødevaresystemer som eksempelvis ost, yoghurt – og flødeost.

For at skabe en tredimensional model af den flødeost-lignende madvare har forskerne været i Schweiz, hvor de har brugt et såkaldt tomografisk princip, som ligner det fra en CT-skanner.

Et billede af den flødeost-lignende fødevare, hvis struktur forskerne for første gang har kortlagt en tredimensionelt. Foto: Merete Bøgelund Munk

»Prøven med fødevaresystemet drejes rundt og flyttes sidelæns frem og tilbage med nanometer-præcision, mens vi sender en meget kraftig og fokuseret røntgenstråle igennem,« siger Mikkel Schou Nielsen i pressemeddelelsen.  

»Røntgenstrålerne afbøjes ved at støde ind i elektroner i maden, og der optages en masse billeder af de mønstre, som de afbøjede røntgenstråler danner. Mønstrene kombineres i en kraftig computer, der rekonstruerer et 3D-billede af prøven,« fortsætter han.

Mikkel Schou Nielsen er ph.d. ved Niels Bohr Instituttet og medforfatter på det nye studie.

Perfekt chokolade mindsker madspild

Den tredimensionelle indsigt i netværket af fødevarekomponenter - som vand og fedt - i 'flødeosten’ er meget brugbar for forskerne. Det skyldes som allerede nævnt, at flødens struktur er en model for noget generelt i vores mad.

Det er netværket af fødevarekomponenter, der danner en konsistens, som gør, at man får lyst til et bide i et stykke chokolade eller skære i en ost.

Derfor kan det nye studie blive afgørende for eksempelvis at skabe det perfekte stykke chokolade. Det kan på sigt både spare fødevareindustrien for en masse penge og mindske madspild ved fejlproduktioner af madvarer.

»Det handler om at kunne forstå teksturen i maden. Hvis man på længere sigt vil komme til at forstå strukturen af chokolade, kan man ændre den og opnå præcis den konsistens, man vil. Rigtig mange penge går til spilde, fordi konsistensen af chokolade er rigtig svær at styre, så slutproduktet ikke bliver godt nok og må kasseres,« siger Jens Risbo i pressemeddelelsen

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk