30 minutters mobilsnak giver ikke kræft
Det er ikke farligt at tale i mobilen en halv time om dagen i 10 år. Det er dog usikkert, om hyppigere brug giver øget risiko for at få hjernekræft, viser international undersøgelse.

Forskerne er usikre på, om mobilstråler kan give kræft, hvis man taler meget i mobiltelefon hver dag. Men under 30 minutter om dagen er ufarligt, viser international undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Lige siden mobiltelefoni blev udbredt, har der været spekuleret i, om det kan give kræft i hjernen at tale i mobiltelefon.

Man ved nemlig, at mobilens radiobølger bliver absorberet i kroppen - hovedsageligt i hovedet, når mobilen holdes op til øret.

Men en ny stor international undersøgelse viser, at mobilstrålingen ikke giver hjernekræft efter 10 års brug - i hvert fald så længe man taler i mobilen under 30 minutter om dagen.

Udelukker kræft ved normalt brug

»Hvis der overhovedet er en øget risiko ved lang tids brug af mobiltelefon, så er det i hvert fald ikke en stærkt øget risiko. Vi kan udelukke, at normal brug af mobiltelefoni giver øget risiko for kræft,« siger professor Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Den danske professor har været til at lave undersøgelsen i samarbejde med kolleger fra 12 andre lande. Resultaterne er blevet samlet af WHO's kræftforskningsinstitut IARC i en længe ventet rapport, som er det første store studie af risikoen ved mobiltelefoni over længere tids brug.

Forskerne har set på brugen af mobiltelefon blandt mere end 5.000 patienter med en af de to hyppigste kræftformer i hjernen - gliom og meningiom - og sammenlignet dem med raske mennesker.

Usikkert om storforbrug giver kræft

Mens det ifølge undersøgelsen ser ud til at være uskadeligt at tale i mobilen i under 30 minutter om dagen, viser det sig, at storforbrugere af mobilsnak kan have en let øget tendens til at danne kræftsvulster i hjernen efter at have talt i mobilen mere end en halv time dagligt igennem 10 år.

»Der er mange mulige forklaringer - blandt andet, at man kan huske forkert, når man har fået hjernekræft og bliver bedt om at huske, hvor meget man har talt i mobiltelefon. For eksempel har nogle brugere oplyst, at de har talt i mobiltelefon mere end 10 timer dagligt over en 10-årig periode,« siger en anden af forskerne bag undersøgelsen Joachim Schüz, der er afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse.

Forskerne understreger, at undersøgelsen ikke giver det endelige svar - især fordi brugernes vurdering af deres eget forbrug kan være forkert.

De danske forskere opfordrer derfor alle danskere til at deltage i endnu et stort forskningssamarbejde kaldet COSMOS, der vil gå i detaljer med kræftrisikoen ved langtidsbrug af mobilen. I den undersøgelse vil man også se på sammenhængen mellem mobilsnak og andre lidelser end kræft såsom hovedpine, demens og hjertekarsygdomme.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud