WWW fylder 25 år: Husker du, hvor grimt det var?
Internettet, som vi kender det, har revolutioneret verden. Med World Wide Web fik almindelige mennesker adgang til nettet, men vejen har været lang. Se billeder af de første, ubehjælpelige hjemmesider.

Schweiz 1989: På det europæiske forskningscenter for partikelfysik, CERN, sidder Mike Sendall med udkastet til, hvad der skal blive en revolution og for evigt forandre verden.

Udkastet 'Informationshåndtering – et forslag' er skrevet af hans medarbejder, 34-årige Tim Berners-Lee, og er en plan, der skal hjælpe forskerne med at finde bedre rundt i de tusindvis af digitale informationer, fakta, resultater med videre, som de skaber og har skabt i deres arbejde.

Det er nærliggende at tro, at Mike Sendall finder oplægget interessant, men savner lidt uddybning. For med kuglepen skriver han i toppen af forslaget: »Vagt, men spændende.«

internettet WWW World Wide Web 25 år

»Vagt, men spændende« skrev Tim Berners-Lees chef i 1989 om udkastet, der skulle forandre verden. (Foto: CERN)

Måske var han en svær mand at imponere – måske var oplægget ikke tydeligt nok.

Men det, Tim Berners-Lee i bund og grund har forfattet, er den sten, som det moderne internet står på – nemlig skitsen til World Wide Web (WWW), der er den kode, som stort set alle hjemmesider i verden har bygget på siden starten af 1990’erne.

LÆS OGSÅ: Forskere vil skabe nyt internet med kvante-kræfter

Internettets fødsel og genfødsel

Selve internettet blev faktisk allerede opfundet i 1960’erne, men det var kun små, isolerede netværk og meget få mennesker, der kendte og brugte det til noget, fortæller Niels Brügger, der er professor i internetforskning på Aarhus Universitet.

»Til at starte med fandtes der en masse mindre computernetværk, men de var meget små og havde meget svært ved at tale med hinanden. Først i slutningen af halvfjerdserne lykkedes det at lave en slags oversætter, nemlig den teknik, der hedder TCP/IP, og dermed kunne man sende information fra land til land elektronisk,« fortæller Niels Brügger, der netop har redigeret et temanummer af det anerkendte videnskabelige tidsskrift New Media & Society, som fejrer WWW’s 25-års fødselsdag.

LÆS OGSÅ: Internettet fylder 40 i dag

Internettet er i halvfjerdserne og firserne dog stadig kun overvejende til rådighed for militære formål og for den akademiske verden. Man kan koble sig direkte på andres computere, hvis de er på et netværk, men man kan eksempelvis ikke søge efter information eller bladre i computerens mapper.

»Det er svært at forestille sig i dag. Men der fandtes ikke browsere, så man åbnede en kommandolinje på computeren, skrev noget kryptisk, kom i kontakt med en anden computer og hentede noget data, man i forvejen vidste, var der, og det var så det,« siger Niels Brügger.

Isolerede siloer af information

Dermed bestod det tidlige internet af information i isolerede siloer, der kun sporadisk eller slet ikke kunne komme i kontakt med hinanden og på ingen måde i dybden.

Men på University of Minnesota udvikledes i slutfirserne systemet Gopher, som gjorde det nemmere at hente filer fra andre computere på nettet.

internet WWW World Wide web 25 år

Med Gopher kunne man – besværligt – hente filer på andres computere. (Illustration: University of Minnesota)

»Med Gopher kunne man se mapper og undermapper på de computere, der var på nettet. Dermed kunne man bladre lidt rundt og gå ind på den enkelte computer og hente filer. Det var bøvlet, men det kunne lade sig gøre,« siger Niels Brügger.

Samtidig i Schweiz var Tim Berners-Lee på CERN i gang med det, der skulle blive en samfundsomvæltning. For mens Gopher gjorde det muligt at hente data hurtigere ned, kunne man ikke bare springe fra computer til computer, men var nødsaget til at kalde hver enkelt op.

Ansat til at vidensdele partikelforskning

Tim Berners-Lee var ansat til at hjælpe atom- og partikelforskerne med at få bedre overblik over al den viden, de lå inde med og løbende producerede. Forskerne ville gerne have lettere ved at dele deres egen viden og få hurtigere adgang til andres.

LÆS OGSÅ: Forsker vil åbne det skjulte internet

Berners-Lee kombinerede to kendte teknologier: en teknologi, hvor man ved at markere et stykke tekst kunne springe fra én side til en anden på samme computer, nemlig hypertekst, der kendtes fra Apples HyperCard-program, og Gopher-systemets evne til at hente data.

»Dermed opfandt han det globale hyperlink, og det var en revolution. Pludselig kunne du springe fra én side til en anden på en computer, der stod på den anden side af jorden. Han sendte oplægget til sin chef, fik lov at gå videre med det, og 6. august 1991 lagde han koden ud på internettet til fri afbenyttelse,« fortæller Niels Brügger.

Lynhurtigt blev Gopher kvalt af World Wide Web.

»På det tidspunkt var der alle mulige mærkelige måder at gå på nettet på, men der var stadig meget få brugere, og der fandtes ikke rigtigt nogle browsere, der gjorde det muligt for almindelige mennesker at bruge nettet,« fortæller Niels Brügger.

Internettet eksploderer i størrelse

WWW fandtes i begyndelsen kun i Europa, men på Stanford Universitet, blev man overbevist om, at World Wide Web var brugbart.

»Stanford Universitet var det første sted uden for Europa, der lavede en hjemmeside med WWW. De manglede en overskuelig indgang til deres dokumenter og fik lavet en hjemmeside. I dag ser den nærmest uendelig primitiv ud, men den betragtes som et vidunder i sin samtid,« siger Niels Brügger.

internet WWW World Wide Web 25 år

Stanford Universitets WWW-hjemmeside fra 1991 bliver betraget som en åbenbaring. (Foto: Stanford Universitet)

I det omkringliggende samfund gik det ikke så stærkt med at få udbredt World Wide Web. Men da først browsere som Mosaic, der kunne hente grafik og billeder – det senere Netscape – dukkede op, og Microsoft introducerede Explorer, rullede lavinen.

»I 1995 var der 10.000 WWW-hjemmesider, og seks måneder senere var der 100.000. Alle kunne lave en hjemmeside, det var gratis at bruge koden, og browserne gjorde det nemt at komme rundt på web,« fortæller Niels Brügger.

Blev behandlet som telefonteknologi

Lynhurtigt blev det nye, let tilgængelige internet yderst uoverskueligt.

»Søgemaskinerne var ikke opfundet endnu, så man havde sider med linksamlinger i stedet. Da man kom op over 1.000 sider, kunne man dog ikke finde rundt i det længere,« siger Niels Brügger.

internet WWW World Wide Web 25 år

Søgemaskiner som Google – her som den så ud i 1998 – var med til at forandre brugen af internettet. (Illustration: Internet Archive)

Søgesider som amerikanske Yahoo og Hotbot og danske Jubii dukkede op, og var samtidig en slags opslagsværker.

»Det lignede det, vi kender fra de gamle, trykte telefonbøgers annoncesider med kategorier som sport, politik, erhverv og økonomi på forsiden, som brugerne så kunne klikke på,« siger Niels Brügger.

LÆS OGSÅ: Dansk forsker skal redde søgemaskinerne

Søgemaskinernes fremkomst ændrede brugen af internettet radikalt.

»Man kunne lige pludselig nemt lede efter præcis information. Og med Google kom der yderligere kvalitet i søgningen. Google viste de sider i toppen, som andre henviste til, og som brugtes meget ud fra det enkelte søgeord. Altså skulle du være værd at finde, før søgemaskinen viste din side,« fortæller Niels Brügger.

Internet WWW World Wide Web 25 år

Udbredelsen af internettet betyder, at masser af danskere får e-mail-adresser. Derfor udgiver Tele Danmark – nu TDC – en email-adressebog på tryk. PostDanmarks direktør, Helge Israelsen, kalder bogen en 'krigserklæring'. (Foto: Niels Brügger)

WWW har givet verden et papproblem

I september 2014 kunne Tim Berners-Lee tweete, at World Wide Web nu rummede over en milliard hjemmesider.

Og spørger man Niels Brügger, hvad WWW har betydet, kan man høre ham trække vejret og sukke dybt.

»Det er jo et kæmpestort spørgsmål. Det har kort sagt betydet, at vi kommunikerer på helt andre måder og meget hurtigere. Men den bedste måde at svare er at prøve at forestille sig, at det ikke var der. Lad være med at bruge nettet i bare én uge,« siger han.

LÆS OGSÅ: Internet-afhængighed kan være tegn på despression

»I dag kan du jo hverken være blikkenslager eller politiker uden at have en hjemmeside. Nettet er trængt ind i alle kroge, og det betyder, at alt fra selvangivelsen til stillings- og boligannoncer foregår via nettet. Man kan næsten ikke forestille sig et liv uden,« siger Niels Brügger.

Han finder det sjovt, at nettet påvirker livet i det virkelige liv, i hvad han kalder ’et sært økosystem’ og giver et eksempel:

»Antallet af breve er faldet, fordi folk sender mails i stedet. Men de køber ind på nettet, så der sendes flere pakker. Det har givet et problem med det pap, som pakkerne sendes i. Forbruget af pap er steget, og folk har svært ved at sortere pap og papir til genbrug. Så på grund af WWW har verden nu et papproblem,« konstaterer Niels Brügger.

WWW i fremtiden

I starten af 1900-tallet troede videnskabsmænd med udgangspunkt i den hidtil bedste transportteknologi, at toge snart ville køre under Atlanterhavet, mens kun få for alvor havde forestillet sig flyvemaskiner.

Og Niels Brügger er da også yderst forsigtig med at spå om, hvad nettet vil udvikle sig til.

»Problemet er netop, at vi altid tænker fremtid med udgangspunkt i de gamle teknologier. Havde du spurgt mig i 1999, hvad der ville dominere nettet, ville jeg aldrig kunne have forestillet mig Facebook,« siger Niels Brügger.

LÆS OGSÅ: Hvordan blev viden spredt i gamle dage?

»I dag er mere end halvdelen af de mennesker, der har adgang til internet, på Facebook. Intet andet medie i verdenshistorien har udviklet sig så hurtigt og omfattende,« siger Niels Brügger, der selv tidligere har skrevet en videnskabelig artikel om Facebooks historie.

Internet WWW World Wide Web 25 år

Mere end 1,6 milliarder mennesker er på Facebook, der i 2005 så således ud. (Illustration: Internet Archive)

WWW er kommet for at blive

»Mange tvivlede også i 90’erne på, at nettet overhovedet ville overleve. Men grundlæggende tror jeg godt, at jeg tør sige, at det er kommet for at blive,« konstaterer Niels Brügger tørt.

»Jeg tror, at den mobile brug af nettet vil vokse. At du vil få et større udvalg af gadgets og platforme, som kan bruge nettet skræddersyet efter dit behov. At geolokaliseringen – altså det, at vi hele tiden ved, hvor hinanden er – vil blive mere udbredt, og at man kan få tilbudt flere services ud fra det,« siger Niels Brügger, der dog straks erkender sin egen begrænsning som spåmand.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer 5G-mobilnettet til at ændre dit liv

»Helt ærligt: Nettet har fandeme betydet så mange mærkelige ting. Det er virkelig svært at sige noget om, hvad der kommer til at ske med det i fremtiden. Bortset fra, at det bliver noget, vi nærmest ikke kan forestille os i dag«, siger Niels Brügger.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk