Wauw, sikke en stjernehimmel… Nej vent, det er et kort over sorte huller!
LOFAR Sorte Huller Astronomi

Astronomer har efter flere års arbejde kortlagt omkring 25.000 sorte huller, men nu begynder det rigtige arbejde for alvor. (Foto: LOFAR/LOL Survey).

Astronomer har efter flere års arbejde kortlagt omkring 25.000 sorte huller, men nu begynder det rigtige arbejde for alvor. (Foto: LOFAR/LOL Survey).

Kilde: 
22 februar 2021

Ved første øjekast ligner billedet herover en helt normal stjernehimmel.

I virkeligheden har forskere kortlagt den hidtil mest detaljerede samling af sorte huller i universet.

Det skriver ScienceAlert.

Hver enkelte hvide prik på billedet er et sort hul, der befinder sig millioner af lysår væk fra Jorden.

Et sort hul er et produkt af supernovaeksplosioner, hvor stjerner kollapser og dør.

Du kan læse meget mere om fænomenet i artiklen ’Sorte huller: Her er alt, du skal vide’.

I alt har astronomerne i studiet kortlagt data om 25.000 forskellige sorte huller. Arbejdet har taget flere år.

»Vi har været nødt til at opfinde nye metoder til at omdanne radiobølger til billeder af verdensrummet,« siger astronomen Francesco de Gasperin fra Hamborg Universitet i Tyskland til ScienceAlert.

Sorte huller er særdeles svære at finde, da de ikke er synlige igennem teleskoper.

I stedet har astronomerne spottet de kosmiske skabninger ved at måle »ultra-lave« radiobølger ved hjælp af et såkaldt interferometrisk netværk.

Interferometri er betegnelsen for en metode, hvor man på forskellige måder måler lysbølgers evne til at udvise interferens (når to - eller flere - bølger forstærker eller modvirker hinanden).

Netværket kaldes LOw Frequency ARray (LOFAR) og er spredt ud over hele Europa. Faktisk består netværket af hele 20.000 radioantenner, fordelt på 52 lokationer fordelt over hele kontinentet.

Astronomerne har indtil videre samlet data af omkring fire procent af nattehimlen på den nordlige halvkugle, og ambitionen er, at man potentielt set vil danne sig et overblik af hele den nordlige halvkugle.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Astronomy & Astrophysics.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.