Vragdele fra kinesisk rumraket forventes at ramme Jorden indenfor en uge

Det vakte begejstring i det kinesiske kontrolrum, da den 12 ton tunge rumraket blev opsendt fra kloden. (Video: The Guardian)

Det vakte begejstring i det kinesiske kontrolrum, da den 12 ton tunge rumraket blev opsendt fra kloden. (Video: The Guardian)

Kilde: 
07 maj 2021

Det kinesiske rumfartscenter, Wenchang, har tilsyneladende mistet kontrollen over sin rumraket Long March 5B, der nu er på kollisionskurs med vores klode.

Fartøjet er heldigvis ubemandet. Det skriver TV 2.

Raketstumperne rammer formodentlig kloden i løbet af denne uge, men hvor de vil lande er usikkert.

Faktisk ser det ud til, raketaffaldet kan styrte ned på en breddegrad, som ligger nord for New York, Madrid og Beijing, hvis den da ikke når hele vejen til det sydligste Chile eller New Zealand, skriver TV 2.

Ekstremt usandsynligt, at mennesker rammes af rumskrot

Det er hverken første eller sidste gang, at rumskrot falder ned. I 2018 var det for eksempel den tidligere kinesiske rumstation Tiangong-1 , der var på kollissionskurs med Jordens overflade.

Dengang beroligede DTU Spaces daværende direktør Kristian Pedersen med, at størstedelen af overfladen består af vand, og at der aldrig er registreret et uheld, hvor mennesker er blevet dræbt af satellitter, rumfartøjer eller andet rumskrot.

Dengang skrev ESA, at risikoen for at få et stykke kinesisk rumstation i hovedet var »10 millioner gange mindre end den årlige risiko for at blive ramt af et lyn.«

Rumstationen endte i Stillehavet. 

Kilde: Nu styrter kinesisk rumstation ned: Her er, hvad du bør vide

Man skal ikke være særlig geografikyndig, for at kunne se at faldområdet dækker størstedelen af kloden. Men Danmark går altså fri.

Selvom raketten vil være splintret til stumper, er der alligevel grund til bekymring:

»Vi taler ikke om, at rumaffald ville kunne udslette hele byer. Men det kan gøre store skader på bygninger, og hvis man får en flyvende jernklods på omkring et kilo i hovedet, så slipper man nok ikke med livet i behold. Så det kan bestemt være farligt, hvis det rammer i beboede områder,« siger René Fléron, som er civilingeniør ved DTU Space, til TV 2.

Long March B5's mission var at opsende det første modul til en ny kinesisk rumstation.  

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.