Villum Fonden og Velux Fonden giver 100 mio. kr. til ruste demokratiet til kunstig intelligens

Data og algoritmer er blevet en del af vores hverdag. 

Demokratiet bliver i stigende grad påvirket af, at beslutninger, der har betydning for den enkelte og for samfundet, bliver truffet automatisk på grundlag af data og avancerede algoritmer, som de færreste kan gennemskue.  

Med et nyt tværfagligt initiativ vil Villum Fonden og Velux Fonden styrke den demokratiske udvikling i fremtidens databaserede samfund, skriver de i en fælles pressemeddelelse.

»Målet er at medvirke til, at Danmark over de næste ti år bliver et foregangsland for sikringen af demokratiske værdier og rettigheder i et digitalt samfund,« siger Velux Fondens bestyrelsesformand Hans Kann Rasmussen.

Fondene har afsat 80 mio. kr. til forskningsdelen af initiativet, der skal være et tværfagligt samarbejde mellem forskere fra datalogi, humaniora og samfundsvidenskaberne.

Omdrejningspunktet er at udvikle teknologi-forskningen i sammenhæng med forskning i de samfundsmæssige rammer, teknologien er forankret i. 

fghs

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.