Vild video: Så meget har danske byer ændret sig siden 80'erne
Nu kan du rejse tilbage til din fødeby i fortiden. Video af satellitbilleder fra de sidste 33 år viser, hvordan byer verden over har udviklet sig fra 1984 og frem til i dag.
Map, Denmark, Aarhus, Copenhagen, København Google Earth Engine Timelapse

Venstre side af billedet er Aarhus, højre side er København. I øverste venstre hjørne ses Aarhus anno 1984, mens man nedenunder kan se byen i år 2016. På højre side kan man se Københavns udvikling fra 1984 til 2016. (Fotos: Timelapse/Google Earth Engine)

Der er mange ting, der ændret sig siden 80‘erne. 

Muren er faldet, internettet er opfundet, og din frisure er (forhåbentligt) heller ikke den samme.

Hvad enten der er kommet en ny motorvej gennem byen, en McDonalds på hjørnet eller et metrobyggeri uden for vinduet, så ser din by nok heller ikke helt ud, som den gjorde i 80‘erne. 

Og nu kan du se præcist, hvordan den har ændret sig!

Se udviklingen de sidste 30 år

Forskere fra Carnegie Mellon University CREATE-laboratorium har nemlig lavet en video ud af satellitbilleder, taget over de sidste 33 år af blandt andet NASA og USGS. Billederne viser, hvordan byer verden over har udviklet sig fra 1984 og frem til i dag.

Du kan gå på opdagelse i verdens byer i videoen herunder (beklager - servicen virker desværre ikke på mobil, men hop over på din computer, hvis du vil se, hvordan din fødeby har ændret sig.)

Video: Carnegie Mellon University og Google Earth Engine.

LÆS OGSÅ: Ti fjollede bynavne – hvad betyder de?

En tidsmaskine lavet af fem millioner billeder 

Ved hjælp af Googles Earth Engine har forskere samlet over fem millioner satellitbilleder fra fem forskellige satelitter. 

Størstedelen af billederne kommer fra Landsat, et observationsprogram, som er et samarbejde mellem NASA og USGS, der har stået på siden 1970‘erne. 

I årene 2015 og 2016 er billederne fra Landsat sat sammen med billeder fra Sentinel-2A, der er en del af den Europæiske Rumorganisations (ESA) Copernicus program.

LÆS OGSÅ: 30 års tilbageblik: Sådan har Jordens vand ændret sig

Zoom ind på danske og udenlandske punkter

På billederne kan man blandt andet se den nye Silkeborgmotorvej skyde op, eller hvordan kridtlaget skrælles af år for år ved Rørdal Kridtgrav i Aalborg. 

Det er også værd at tage et kig på, hvordan havnene er blevet udbygget i både København, Aarhus og Esbjerg. 

Kigger du uden for Danmark kan du blandt andet se, hvordan kæmpebyen Dubai vokser ud af ørkenen, og Gletsjere smelter i Alaska, USA.

Videoen Timelapse er et eksempel på, hvordan forskerne kan gøre bruge af Earth Engine til at lave modeller over forandringer på Jordens overflade ved blandt andet at kigge på infrastrukturer i det store datakatalog, som satelitterne konstant bidrager til.

Og så gør det os andre i stand til at tage en nostalgisk tur i tidsmaskinen.

LÆS OGSÅ: 'Tidsmaskine' sladrer om Danmarks natur i 2075

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud