Vi tillægger robotter menneskelige værdier
Højere robotter har eksempelvis mere autoritet, fortæller Leila Takayama, professor i psykologi på University of California.

På Leila Takayamas arbejde er folk til stede gennem en robot-krop. De kører rundt på kontoret som en skærm på hjul, og det ændrer fundamentalt ved vores måde at interagere på. (Video: TED)

På Leila Takayamas arbejde er folk til stede gennem en robot-krop. De kører rundt på kontoret som en skærm på hjul, og det ændrer fundamentalt ved vores måde at interagere på. (Video: TED)

Robotterne indtager vores liv, og vi indtager robotterne.

Vi interagerer i højere grad med hinanden gennem skærme, og nogle steder bruger man endda robotter med skærme, som kan agere 'kroppe' for folk, der arbejder hjemmefra eller fra andre lande.

Det fortæller Leila Takayama, professor i psykologi på University of California i Santa Cruz i denne TED Talk, hvor hun deler sin erfaring med at give robotter en krop.

TED Talks på Videnskab.dk
  • Videnskab.dk håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Leila Takayama står bag et kognitivt robot-laboratorie, hvor hun undersøger, hvordan robotters udseende og udtryk har en afgørende betydning for vores interaktion med dem – og ikke mindst, hvordan vi interagerer med andre, når vi pludseligt selv er robotten.

»Vi opbygger empati for andre (mennesker, red.) i kraft af, om de er høje, lave, hurtige, langsomme og måske endda armløse, hvilket er dejligt,« fortæller hun og fortsætter:

»Vi opbygger endda også empati for robotter.«

Derfor er det afgørende, om en robot for eksempel er høj eller lav, eller om den ser sød eller ond ud, forklarer hun.

I sit robot-laboratorie har Leila Takayama og hendes kollegaer eksempelvis konkluderet, at vi finder en robot mere autoritær, hvis den er høj.

Ligeledes behandler vi en robot, der giver et dårligt førstehåndsindtryk, ligesom vi behandler et menneske, der giver et dårligt førstehåndsindtryk.

Det er en menneskeliggørelse, der rationelt ikke giver mening, men som er meget afgørende at forstå, fortæller hun.

Se resten af den glimrende TED Talk med Leila Takayama øverst i artiklen.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk