Vi tillægger robotter menneskelige værdier
Højere robotter har eksempelvis mere autoritet, fortæller Leila Takayama, professor i psykologi på University of California.

På Leila Takayamas arbejde er folk til stede gennem en robot-krop. De kører rundt på kontoret som en skærm på hjul, og det ændrer fundamentalt ved vores måde at interagere på. (Video: TED)

Robotterne indtager vores liv, og vi indtager robotterne.

Vi interagerer i højere grad med hinanden gennem skærme, og nogle steder bruger man endda robotter med skærme, som kan agere 'kroppe' for folk, der arbejder hjemmefra eller fra andre lande.

Det fortæller Leila Takayama, professor i psykologi på University of California i Santa Cruz i denne TED Talk, hvor hun deler sin erfaring med at give robotter en krop.

TED Talks på Videnskab.dk
  • Videnskab.dk håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Leila Takayama står bag et kognitivt robot-laboratorie, hvor hun undersøger, hvordan robotters udseende og udtryk har en afgørende betydning for vores interaktion med dem – og ikke mindst, hvordan vi interagerer med andre, når vi pludseligt selv er robotten.

»Vi opbygger empati for andre (mennesker, red.) i kraft af, om de er høje, lave, hurtige, langsomme og måske endda armløse, hvilket er dejligt,« fortæller hun og fortsætter:

»Vi opbygger endda også empati for robotter.«

Derfor er det afgørende, om en robot for eksempel er høj eller lav, eller om den ser sød eller ond ud, forklarer hun.

I sit robot-laboratorie har Leila Takayama og hendes kollegaer eksempelvis konkluderet, at vi finder en robot mere autoritær, hvis den er høj.

Ligeledes behandler vi en robot, der giver et dårligt førstehåndsindtryk, ligesom vi behandler et menneske, der giver et dårligt førstehåndsindtryk.

Det er en menneskeliggørelse, der rationelt ikke giver mening, men som er meget afgørende at forstå, fortæller hun.

Se resten af den glimrende TED Talk med Leila Takayama øverst i artiklen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.