Vi kan måske forsvare os mod en dræberasteroide ved at smadre satellitter ind i den

Asteroider op til 300 meter i størrelse vil sandsynligvis kunne skubbes væk af omdannede, asteroideskubbende satellitter.  (Billede: Airbus)

Asteroider op til 300 meter i størrelse vil sandsynligvis kunne skubbes væk af omdannede, asteroideskubbende satellitter.  (Billede: Airbus)

Kilde: 
14 juli 2021

Forskere har i et nyt studie udregnet, at vi hurtigt vil kunne ombygge store kommunikationssatellitter og bruge dem til at skubbe en potentiel dræberasteroide på afveje, såfremt den ikke er alt for stor.

Det skriver Space.com.

Studiet blev lavet af europæisk luft- og rumfartsselskab Airbus på bestilling af Den Europæiske Rumorganisation ESA som forberedelse til et hypotetisk asteroidenedslag.

Problemet med asteroider er, at de kommer i mange størrelser, og selv de mindre asteroider, som er rigtig svære at se på nattehimlen, kan forvolde katastrofale ødelæggelser. 

Hvis en 300 meter bred asteroide slog ned i Europa, forventes det, at hele kontinentet ville gå under, skriver Space.com.

I 2013 slog en meteor ned over Rusland uden varsel og skadede over 1.200 mennesker. (Video: Exoss Citizen Science)

I sådan et tilfælde ville det være godt at kunne forsvare os hurtigt. Så måske er det heldigt, at vi hele tiden fremstiller satellitter til kommunikation og TV, som er omtrent så store som en bus og vejer mellem 4 og 6 ton.

De bevæger sig hurtigt nok i deres kredsløb om Jorden til at give dem nok kraft til at påvirke en asteroides kurs, hvis de støder ind i den.

Er asteroiden 300 meter bred, vurderer forskerne fra Airbus, at det dog ville kræve omtrent 10 af sådanne satellitter at skubbe en asteroide nok til, at den ikke rammer Jorden, skriver Space.com.

Hvis en sådan asteroide skulle være på vej, vurderes det i studiet, at satellitfabrikanterne relativt let ville kunne ombygge de satelitter, de må være i gang med at producere, til asteroideskubbende satellitter, og at vi på globalt plan ville kunne opsende omkring 10-15 af dem i løbet af en måned.

Det eneste, planen kræver, som vi endnu ikke har, er specialudviklede navigations- og kommunikationsmoduler til satellitterne, som vi ideelt set ville udvikle snart og have klar i et nødstilfælde.

Der er desværre en øvre grænse for, hvor stor asteroiden må være, for at planen kan lykkes.

»Hvis asteroiden er større end 300 meter, bliver det sværere,« fortæller studiets førsteforfatter Albert Falke til Space.com. 

Asteroiden, som udslettede dinosaurerne, vurderes at have haft en diameter på mindst 9,6 kilometer.

»Men den gode nyhed er, at så store objekter vil opdages meget lang tid i forvejen, så vi ville have tid til at forberede os.«

Studiets resultater blev præsenteret ved dette års Planetary Defence Conference i Østrig.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.