Tag dit speciale til nye højder: Kom med ombord på et parabolfly
29 marts 2019

Nerver af stål og et forestående speciale.

Kan du sætte kryds ved de to ting, så er der god grund til at læse med her, for Den Europæiske Rumstation har nu åbnet op for ansøgninger til deres 'Fly Your Thesis'-program i 2020.

Programmet er for p.hd. - og masterstuderende og giver mulighed for, at de vordende specialeskrivere kan designe, bygge og eksperimentere med videnskabelige projekter i vægtløshed - vel at mærke ombord på et parabolfly.

Det skriver Den Europæiske Rumstation i en pressemeddelelse.

Rummet_Vægtløshed speciale parabolfly ESA

De studerende får over 30 minutter i vægtløs tilstand, hvis de bliver udvalgt til at skrive speciale i samarbejde med Den Europæiske Rumorganisation. (Foto: ESA)

Under parabolflyvning falder flyet frit i et stykke tid – og i den tid er passagererne vægtløse.

I forbindelse med projektet vil de studerende derfor flere gange befinde sig langt over jordens overflade, og der vil være 3 flyvninger med i alt 31 paraboler per flyvning.

LÆS OGSÅ: Vægtløshed er en unik følelse

Sammenlagt vil de studerende dermed få mulighed for at befinde sig i vægtløs tilstand i over 30 minutter fordelt på de 3 flyvninger, fremgår det af pressemeddelelsen.

En parabolflyvning kan siges at være en leg med tyngdekraften, som er en fundamental kraft, der findes mellem alle objekter i universet, hvilket vi har skrevet en dybdegående reportage om her på Videnskab.dk, hvor en af vores journalister var med på en parabolflyvning.

Flyet vil blive styret af Novespace i Bordeaux i Frankrig, og ansøgningsfristen er 6.oktober, fremgår det af pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du specialet

LÆS OGSÅ: Rum-jura: Hvad sker der, hvis en astronaut pander en anden astronaut ned ude i rummet?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.