Syret billede: Sådan har du nok aldrig set en stjerne før

Lysspektret udsendt af stjernen HD 222925 taget af Gemini Souths nye spektograf, GHOST. (Foto: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/GHOST Consortium)

Lysspektret udsendt af stjernen HD 222925 taget af Gemini Souths nye spektograf, GHOST. (Foto: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/GHOST Consortium)

Kilde: 
21 juli 2022

Ja, man skulle ikke tro det. Men det er altså en stjerne, du kan se. 

Eller rettere: det er det fulde optiske spektrum af lys, udsendt af stjernen HD22925. 

Det skriver Science Alert.

Billedet er taget af teleskopet Gemini Souths nyeste instrument, Gemini High-resolution Optical SpecTrograph - som også går under navnet GHOST. Det er, som navnet antyder, en spektrograf i høj oplysning, som altså tager billeder af spektre.

Lysspektret er derfor heller ikke taget for fornøjelsens skyld, men fordi det gemmer på vigtig information om stjernen, der udsender det.

Med et spektrum kan man nemlig, ud fra hvordan lyset skifter fra den ene ende af spektret til den anden, bestemme, om stjernen bevæger sig. Derudover viser det fulde spektrum, hvad stjernen er lavet af, hvilket igen kan fortælle os, hvor gammel stjernen er, og hvor den blev skabt.

Billederne, der er taget af GHOST, har dog ikke gjort nogen klogere på stjernen, som allerede er blevet analyseret ud fra metoden tidligere. 

Billederne er derimod kun en test af, om GHOST virker, som den skal. GHOST, som har været ti år undervejs, skal gennem yderligere test-faser, før den forventes at være klart næste år.

Og ifølge ScienceAlert, er der meget at se frem til. For GHOST er angiveligt ti gange så kraftfuldt som nogen af Gemini-teleskopernes andre spektroskoper.

På grund af dens enorme styrke forventer man derfor, at GHOST kan gøre os klogere på allerede identificerede stjerne og finde mange nye stjerner.

Gemini South-observatoriet ligger i Chile, mens dets nordlige tvilling, Gemini North, ligger på Hawaii. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.