Stort studie af 24.000 drømme antyder, at drømme er forlængelser af vores dagligdag
drøm pige kvinde hjerne psyke søvn

Ny datalogisk 'drømmefanger' viser, at dine drømme er mere virkelige end du tror. (Illustration: Shutterstock)

Ny datalogisk 'drømmefanger' viser, at dine drømme er mere virkelige end du tror. (Illustration: Shutterstock)

Kilde: 
26 august 2020

Engang så vores forfædre drømme som tegn fra guderne, men i dag ser terapeuter dem som nyttige redskaber til at forstå deres patienter. 

Det er der måske god grund til, for nu tyder et studie på, at vores drømme eksisterer som forlængelser af vores dagligdag.

Det skriver ScienceAlert.

Inden for oneirologi, det videnskabelige studie af drømme, har der længe eksisteret en idé om dette, kaldet ‘Drømme-kontinuitets-hypotesen’, der foreslår, at vores drømme er baseret på vores bekymringer og idéer fra dagligdagen.

Nu har et italiensk hold dataloger sat deres nyudviklede algoritme til at analysere 24.000 drømmerapporter. Resultatet viste ifølge ScienceAlert, at der var adskillige episoder i rapporterne, der afspejlede drømmernes liv.

Ifølge forskerne gjorde den nye algoritme det muligt at teste ‘Drømme-kontinuitets-hypotesen’ på en skala, der ikke var mulig tidligere.

»Vi designede et redskab, der automatisk fortolker drømme gennem den udbredte analysemetode ‘Hall og Van de Castle-metoden’,« skriver holdet i deres videnskabelige artikel.

Hall og Van de Castle-metoden fokuserer på:

  • Personerne i drømmen

  • Hvordan de omgås

  • Hvilke følelser, der er involveret

Algoritmen forsimpler Hall og Van de Castle-metoden ved at gennemsøge drømmerapporterne efter nøgleord, der har med de tre ting at gøre.

»Disse tre ting regnes for de vigtigste i fortolkningen, fordi de udgør drømmens ‘plot’: Hvem var der, hvad gjorde de, og hvordan udtrykte de sig,« skriver holdet i artiklen.

Da sådan en analyse tager tid, er en effektiv algoritme god at have. Da dens resultater blev sammenlignet med psykologers, stemte 76 procent af dem overens, skriver ScienceAlert.

»Studiet er et godt eksempel på automatisk tekstanalyse anvendt på drømme, og det vil blive en nyttig teknik til at forstå folks psyke,« siger Robert Stickgold, der er professor i psykiatri på Harvard University, i en artikel fra ScienceMag.

Opdagelsen er offentliggjort i Royal Society Open Science
kgwl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.