Første gang siden 2011: USA opsender astronauter til ISS næste måned med SpaceX
soyuz rusland amerika usa rumfart astronauter spacex

Siden 2011 har NASA ikke sendt bemandede fartøjer ud i rummet. Som oftest har amerikanske astronauter sendt til Kasakhstan for at få et lift af én af de russiske Soyuz-raketter. (Foto: NASA)

Siden 2011 har NASA ikke sendt bemandede fartøjer ud i rummet. Som oftest har amerikanske astronauter sendt til Kasakhstan for at få et lift af én af de russiske Soyuz-raketter. (Foto: NASA)

Kilde: 
20 april 2020

Med hjælp fra tech-entreprenøren Elon Musks rumfartsvirksomhed SpaceX kan amerikanerne nu igen se frem til at se rumskibe bemandet med amerikanske atronauter stige til vejrs fra det historiske Kennedy Space Center, der også blev brugt under Apollo-missionerne.

Fra 1981 og tre årtier frem gjorde NASA brug af sine egne rumfærger, men USA har siden 2011 ikke selv kunnet opsende astronauter til ISS, da de gamle rumfærger blev sendt på pension. 

Ruslands Sojuz-raketter har derfor længe været den eneste mulighed for at opsende astronauter til ISS.

Men 27. maj i år kan NASA formodentlig endnu engang se amerikanere skyde mod det uendelige univers fra amerikansk jord. 

Det sker som en del af NASA's 'Commercial Crew Program'.

Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

Her har flyproducenten Boeing og SpaceX konkurreret om at blive NASA's kommercielle partner og de første privatejede virksomheder, der får mulighed for at fragte astronauter ud i rummet.

SpaceX har siden 2012 sendt rumfartøjer til den Internationale Rumstation ISS, men kun med brændstof, materialer til forskning og andet gods.

I marts lykkedes det at sende et såkaldt ’Crew Dragon’-fartøj til stationen med en mannequin-dukke bag roret. Samtidig har Boeings 'Starliner' oplevet tilbageslag.

Nu ser det altså ud til, at det bliver SpaceX, der på trods af coronavirus altså vinder det private rumkapløb.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.