Smukt og fascinerende: NASA tager skarpt og unikt foto af chokbølger, da to jetfly bryder lydmuren

Billedet her viser, hvordan lydmuren brydes af de to T-38 jetfly. En af de største udfordringer var timingen. De to jets skulle opnå supersonisk hastighed samtidig, mens det blev fanget af et tredje fly foroven. (Foto: NASA)

Billedet her viser, hvordan lydmuren brydes af de to T-38 jetfly. En af de største udfordringer var timingen. De to jets skulle opnå supersonisk hastighed samtidig, mens det blev fanget af et tredje fly foroven. (Foto: NASA)

Kilde: 
08 marts 2019

»Vi havde aldrig drømt om, at det ville være så tydeligt, så smukt.«

Fysiker og forsker ved NASA’s Ames Research Center, James Heineck, er rørt, da han ser de første billeder nogensinde, der er taget af to chokbølger, som interagerer med hinanden, skriver NASA i en pressemeddelelse.

James Heineck er en af dem, der har arbejdet i mere end 10 år for at få billederne i kassen.

Chokbølgerne er skabt af to såkaldte T-38 jetfly, der begge bryder lydmuren, og billederne er taget af et andet fly, der befinder sig over de to T-38 jets.

Billedet her viser mere klart, hvordan de to chokbølger interagerer med hinanden. De forreste bøjer af på grund af det bagerste jetfly. (Foto: NASA)

LÆS OGSÅ: Hvor sikkert er det at flyve?

Der er flere årsager til, at billederne er ret fantastiske.

For det første er de et succesfuldt resultat af en klar forbedring af en fototeknologi, der kan fange chokbølger i høj kvalitet, ifølge fysikeren James Heineck.

»Med dette opgraderede system har vi i betragtelig grad forbedret både hastigheden og kvaliteten af vores billedmateriale i forhold til tidligere,« siger han i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: NASA udvikler nyt superfly: 'X Plane' bryder lydmuren uden larm

Desuden kan billederne spille en rolle henimod at få supersoniske fly - altså fly, der bryder lydmuren, hvilket kræver en hastighed på 1200 km/t - introduceret til den kommercielle flyvning.

Billederne giver nemlig en unik indsigt i, hvordan chokbølger bevæger sig og interagerer med hinanden, hvilket kan bruges til at designe supersoniske fly, der ikke afgiver et sonisk brag, hvilket i øjeblikket giver mange restriktioner på supersonisk flyvning.

Sådan lyder det, når fly bryder lydmuren. Den ekstreme hastighed på over 1200 km/t giver et såkaldt sonisk brag. (Video: AVweb)

LÆS OGSÅ: Supersonisk fly skal flyve dig til New York på tre timer

Til sidst er billederne også interessante, da de for første gang nogensinde giver en klarhed over, hvordan to chokbølger fra fly interagerer.

»Det interessante er, at når man ser på den bagerste T-38, ser man, at chokbølgerne interagerer i en kurve,« fortæller forskningsingeniør AerospaceComputing Inc., Neal Smith, som er en del af NASA Ames Fluid Mechanics Laboratory, ifølge pressemeddelelsen.

»Det sker, fordi den bagerste T-38 flyver i kølvandet på den forreste (T-38, red.), så bølgerne får en anderledes form. Denne data kommer virkeligt til at hjælpe os med at forstå, hvordan chokbølgerne interagerer,« fortæller Neal Smith.

LÆS OGSÅ: Sådan bygger man verdens hurtigste bil

LÆS OGSÅ: Rumsonden Voyager 1 optager lyd fra rummet

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.