Smukke videoer: Se Danmark (og resten af verden) fra rummet
Som et led i en mission har ESA lavet et ekstraordinært portræt af Jorden.

Tag med på en hurtig overflyvning fra Danmark til Den Bengalske Bugt i Det Indiske Ocean – undervejs kan du se tordenvejr, nordlys og kæmpe byer og infrastruktur bundet sammen af lys. (Video: ESA)

Tag med på en hurtig overflyvning fra Danmark til Den Bengalske Bugt i Det Indiske Ocean – undervejs kan du se tordenvejr, nordlys og kæmpe byer og infrastruktur bundet sammen af lys. (Video: ESA)

Velkommen til den perfekte overspringshandling.

Det Europæiske Rumagentur (ESA) har offentliggjort en serie af time-lapse-videoer – 13 i alt – der viser Jorden set fra Den Internationale Rumstation (ISS). Filmene glider let og elegant hen over kloden, og kan få dig til at føle dig en anelse betydningsløs.

Videoerne blev til i forbindelse med ESAs VITA-mission, der i sin enkelthed gik ud på at sende den italienske astronaut Paolo Nespoli ombord på rumstationen for at udføre rumvidenskab. Du kan læse mere detaljeret om missionen her.

Den Internationale Rumstation bevæger sig med en fart på 27.700 kilometer i timen og fuldfører næsten 16 kredsløb rundt om Jorden per døgn.

Vi har samlet de flotteste time-lapse fra missionen her:

Fra Spanien til Rusland

13 sekunder inde i videoen kan man få en meget flot udsigt over det italienske støvleland. (Video: ESA) 

Dansende nordlys over Nordamerika

Polarlys (nord- og sydlys) opstår, når elektrisk ladede partikler strømmer mod området omkring Jordens nord- og sydpol og får luften i en højde på cirka 90-500 kilometer til at gløde. (Video: ESA)

Se Månen stå op

Læg mærke til det knitrende tordenvejr i starten af filmen. (Video: ESA)

Fra Somalia gennem Afghanistan til Rusland

Følg med på Google-maps. Her bevæger vi os fra Somalia over til Yemen, Iran, Afghanistan, Pamir-bjergkæden i Tadsjikistan gennem det nordvestlige Kina og Mongoliet, inden vi ender ved Bajkalsøen i Rusland. (Video: ESA)

Gennem Australien i dagslys

16 sekunder inde i videoen kan du tydeligt se Spencerbugten til højre og St. Vincentbugten, hvor Adelaide ligger, til venstre. (Video: ESA)

Se resten

Du kan se de syv resterende timelapses på linket her.

Paolo Nespoli vendte tilbage til Jorden 14. december 2017. Missionen varede i alt 138 dage, 19 timer og 50 sekunder.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.