Simpel ændring gør IT-fag mere attraktive for kvinder
Ny dansk forskning viser en enkel vej til gøre undervisningen på IT-uddannelserne mere interessant for kvinder.
kvinder it tech stem

IT er et fagområde med en meget skæv kønsfordeling, men en ny rapport fra IT-Universitetet tyder på, at der kan hentes flere kvinder ind, hvis fokus for opgaverne ændres. (Foto: Shutterstock)

IT er et fagområde med en meget skæv kønsfordeling, men en ny rapport fra IT-Universitetet tyder på, at der kan hentes flere kvinder ind, hvis fokus for opgaverne ændres. (Foto: Shutterstock)

Forestil dig, at du skal udvikle en app:

Vil du vælge en, hvor du skal sammensætte mennesker, så de passer sammen i en gruppe? Eller vil du vælge en, der handler om at sammensætte reservedele, så de passer sammen i en maskine?

Hvis du er pige eller kvinde, vil du formentlig vælge den første; nemlig den, der har fokus på mennesker. Hvis du er dreng eller mand, vil du formentlig være ligeglad, og det er lidt tilfældigt, hvad du vælger.

Det konkluderer en ny forskningsartikel, som en statistiker, en teknologifilosof og to studerende har lavet sammen med Claus Brabrand, der er leder af Center for Computing Education Research (CCER) på IT-Universitetet i København og leder af forskningsprojektet.

»Vi kommer frem til, at hvis man ændrer temaet af IT-undervisningen fra noget, der handler om ting, til noget, der handler om mennesker, så appellerer det mere til kvinder. Mændene er ligeglade, om temaet er mennesker eller ting,« siger Claus Brabrand, der for nylig præsenterede forskningsartiklen på konferencen ICER 2021.

Studiet er udført solidt, og resultaterne er 'super interessante'. Det siger Kim Normann Andersen, professor og studieleder for IT-uddannelserne ved Copenhagen Business School, der også oplever  det som en udfordring at tiltrække andre end mænd.

»Det rammer lige ned i den generelle opmærksomhed på at få øget diversiteten på IT-relaterede uddannelser,« siger Kim Normann Andersen, der derfor også forestiller sig at komme til at tage resultaterne til sig. 

»Det er i hvert fald et spændende input til at kunne løse noget, vi har kæmpet med i mange år.«

Forskning søger løsninger

Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på forskning, der bliver lavet for at finde de bedste løsninger på velfærdssamfundets udfordringer. Det kaldes interventionsforskning.

Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. 

Læs mere om aftalen her.

Fokusér på mennesker - ikke ting

Resultatet er egentlig ikke overraskende. For i 1998 fandt psykologiprofessor ved California State University, Fullerton, Richard A. Lippa frem til, at der er en forskel mellem køn og interesse i 'people versus things'. Hans forskning viste, at kvinder generelt er mere interesserede i mennesker, end mænd er. Og at mænd generelt er mere interesserede i ting, end kvinder er.

Men det var et »generelt« studie, udført på amerikanske psykologistuderende, forklarer Claus Brabrand.

IT-Universitetets forskningsartikel er et specifikt studie anvendt på IT-undervisning. Det er baseret på et studie, hvor 500 danske gymnasieelever skulle vælge mellem forskellige IT-opgaver, der enten handlede om mennesker eller om ting.

Resultaterne viser, at:

  • Kvinder i langt højere grad end mænd foretrækker opgaver med fokus på mennesker (2,7 gange højere odds).
  • Studerende uden programmeringserfaring - både kvinder og mænd - foretrækker opgaver med fokus på mennesker (1,4 gange højere odds).
  • Hvis man ser på kvinder uden programmeringserfaring, så er den samlede effekt 3,8 gange højere odds for at vælge opgaver med fokus på mennesker sammenlignet med mænd med programmeringserfaring.

»Vi så samme mønster: Kvinder vælger i overvejende grad people-versioner. Mænd vælger halvt-halvt,« siger Claus Brabrand. 

Ved at 'menneskeliggøre' programmeringsopgaver i undervisningen kan man altså nå ud til flere piger og kvinder.

Og det er et vigtigt resultat, siger Claus Brabrand.

»Jeg blev blæst bagover over, at resultaterne er så tydelige, som de er. At kvinder er så interesserede i menneske-temaerne. Men i modsætning til de gamle generelle studier viser vores forskning ikke, at mænd er mere interesserede i ting, men mere at de er ligeglade,« fortæller han.

Studiets resultater giver grund til at anbefale, at undervisere skal fokusere mere på mennesker fremfor ting i deres undervisning, fordi det appellerer mere til kvinderne, og mændene alligevel er ligeglade. På den måde bliver IT-faget nemlig for alle.

Men der er mange varianter af IT, påpeger Kim Normann Andersen. Og de her resultater tager udgangspunkt i de mest avancerede IT-uddannelser som for eksempel softwareudvikling.

»Jeg vil tro, man på de hardcore softwareuddannelser kan lære meget af det, de peger på,« siger Kim Normann Andersen.

Diversitet er vigtigt

IT er traditionelt præget af drenge og mænd. Det er en tendens, vi ser både i folkeskolen, på gymnasierne, på universiteterne og på arbejdsmarkedet.

Og det er et problem. For IT har i stigende grad betydning for vores hverdag og samfund. Hvis faget er præget af mænd, det vil sige, hvis teknologien kun bliver udviklet og designet af mænd til mænd, så risikerer vi en kønsmæssig skævvridning i samfundet.

Det er sikkerhedsselen et godt eksempel på, forklarer Claus Brabrand. Den blev testet på dukker af mænd, der var omkring 180 centimeter høje og vejede omkring 80 kilo. Da der blev testet på en kvindelig dukke, fandt man ud af, at sikkerhedsselen ikke virkede særlig godt.

»Det er et klassisk skræmmeeksempel. Det er vigtigt at udvikle teknologier, der passer til de mennesker, der skal bruge dem. Det er dumt, at mænd udvikler det til mænd. Vi skal skabe mere diversitet, så teknologier passer til alle. Så alle kan være med,« siger Claus Brabrand.

Men der vil også være andre fordele ved at tiltrække piger og kvinder, mener Claus Brabrand.

claus brabrand itu

Claus Brabrand er leder af Center for Computing Education Research (CCER) på IT-Universitetet i København og leder af forskningsprojektet. Her fremlægger han resultaterne i en video, der kan ses på CCERs hjemmeside. (Foto: CCER)

I øjeblikket er der en enorm efterspørgsel på arbejdskraft inden for IT. Ifølge en rapport fra Ingeniørforeningen IDA vil der mangle 22.000 IT-specialister i 2030. Og ifølge en europæisk rapport har 55 procent af europæiske virksomheder problemer med at rekruttere IT-specialister.

»Hvis vi kun rekrutterer den halve talentmasse, er det slet ikke nok. Derfor er det vigtigt at få kvinder med,« siger Claus Brabrand.

Det er Kim Normann Andersen enig i:

»Det er  jo ikke alle IT-uddannelser på universiteterne, der får mange ansøgninger. Det er faktisk lidt udfordrende for nogle at få ansøgere nok. Så det handler også om at tiltrække flere ansøgere,« siger han.

Fra et individuelt perspektiv er det desuden vigtigt, fordi der er mange jobmuligheder inden for IT. For uanset hvad du arbejder med, kan du bruge IT-færdigheder, mener Claus Brabrand.

»Og så er det også synd, hvis kvinder går glip af muligheden for at bruge IT-færdigheder til at påvirke verden.«

Løsningen er enkel

Løsningen på at tiltrække flere piger og kvinder til IT-faget er heldigvis enkel. IT-undervisningen kan nemlig godt tilrettelægges, så den appellerer mere til piger og kvinder.

»Har man valget, skal man favorisere mennesker over ting. Måske giver det mening med et ting-tema, og så skal man gøre det. Men når du har valget, så tag den i retning af mennesker,« siger Claus Brabrand. 

Han påpeger dog, at det er endnu en løsning på problemet. For der findes allerede gode initiativer; blandt andet at undgå stereotyper og at have gode rollemodeller.

»Det er ikke en magisk silver bullet. Man skal gøre det her og alle de andre ting, man allerede gør rundt omkring.«

Til sidst slår Claus Brabrand fast, at det ikke handler om at vælge piger og kvinder på bekostning af drenge og mænd. Det handler om at appellere til alle - også kvinder.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk