Sidste chance: Stem på Årets Danske Forskningsresultat 2017
Videnskab.dk’s store årlige læserafstemning er ved at være slut. Hvis du skal nå at sætte dit kryds ved Årets Danske Forskningsresultat 2017, så er det nu, du skal gøre det.

Her er de ti nominerede resultater til Årets Danske Forskningsresultat 2017. Du kan stemme til og med den 2. januar 2018.

Her er de ti nominerede resultater til Årets Danske Forskningsresultat 2017. Du kan stemme til og med den 2. januar 2018.

Sæt kryds ved det resultat i vores afstemning, som, du mener, er Årets Danske Forskningsresultat 2017.

Gør det nu, eller fortryd det senere.

Afstemningen slutter nemlig 2. januar kl. 24.00, og din stemme er et vigtigt skulderklap til de danske forskere, som hver dag knokler for at skabe ny viden.

Videnskab.dk’s redaktion vil gerne hædre dansk forskning med denne pris, og vi har derfor nomineret 10 resultater ud af 55 indstillinger. Men det er dig og de øvrige læsere, som bestemmer, hvem prismodtageren bliver.

Læs om de ti nominerede forskningsresultater i links’ene nedenfor, og se de ti videoer om resultaterne. Og husk at stemme i boksen under alle videoerne.

1. Den raske danskers arvemasse kortlagt

Første nominerede til Årets Danske Forskningsresultat 2017 er et studie, der sætter den raske danskers arvemasse på formel. (Video: Videnskab.dk)

2. Ur-mekanisme påvirker indvandrer-tolerance

Andet nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 peger på, hvorfor debatten om indvandrere ofte er præget af meget stærke følelser. (Video: Videnskab.dk)

3. Sennep kan overtage raps' plads på oliehylden

Det tredje nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 har fundet ud af at fjerne giftstoffer fra sennepsplanten. (Video: Videnskab.dk)

4. Universets basale byggesten fundet i neutronstjerner

Fjerde nominerede til Årets Danske Forskningsresultat 2017 er et studie, der viser, at guld, uran og platin bliver skabt i sammenstød mellem neutronstjerner. (Video: Videnskab.dk)

5. Under ¼ børn har god effekt af anti-psykotika

I det femte forskningsresultat har danske forskere sammenlignet de to mest brugte typer medicin til børn med psykose. (Video: Videnskab.dk)

6. Tidligt liv fundet i Grønland

Ingen ved præcist, hvornår livet på Jorden opstod, men danske forskere mener at have fundet det tidligste tegn på liv, Jorden kender til. (Video: Videnskab.dk)

7. Højtuddannede får den bedste blodkræft-behandling

Lavtuddannede har mindre chance end højtuddannede for at overleve blodkræft, viser dansk forskning. (Video: Videnskab.dk)

8. Grønland vokser i takt med global opvarmning

Det ottende nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 har vist, at Grønland vokser i takt med den globale opvarmning. (Video: Videnskab.dk)

9. Landbrug: Middelmådige planter giver størst udbytte

Planteforædlere skal fremelske mindre egoistiske træk i afgrøder for at få et større samlet udbytte. (Video: Videnskab.dk)

10. Dansk ålegræs eminent til at forhindre CO2-udslip

Det tiende forskningsresultat handler om undersøisk ålegræs, der har en overordentlig god evne til at lejre kulstof og dermed holde CO2-udslippet på et minimum. (Video: Videnskab.dk)

Vi er stolte og glade for at kunne præsentere de meget flotte, tankevækkende og afgørende forskningsresultater, som du kan se i de ti videoer herover. 

Kryds af lige nu i afstemningsmodulet længere nede.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk