Selvkørende bus bliver testet i Danmark
bus selvkørende bil dtu

Den selvkørende bus 'Olli' bliver nu testet på en lukket bane på DTU Lyngby. (Foto: DTU)

Den selvkørende bus 'Olli' bliver nu testet på en lukket bane på DTU Lyngby. (Foto: DTU)

Kilde: 
22 maj 2017

Det lyder ikke som en nyhed, at der lige nu kører en bus rundt på Danmarks Tekniske Universitet. Men det er det, for der er ingen, der styrer bussen. Det skriver DTU.dk i en pressemeddelelse

Den selvkørende bus er Danmarks første af sin slags, og den er en del af et større testprojekt, hvor fremtidens køretøjer skal prøves af. 

Bussen har fået navnet Olli, og studerende fra hele verden har kunnet byde ind med ideer til, hvordan bussen skulle bygges op, og blandt andet er flere dele af den 3D-printet, lige som den kører på el. 

Det er Autonomous Mobility, der opererer bussen i samarbejde med DTU Lyngby Campus, og universitetet satser på, at den kan være starten på et pilotprojekt for selvkørende køretøjer på DTU. 

»Med Olli som en del af DTU’s Smart Campus Living Lab vil DTU’s studerende og forskere potentielt få adgang til at afprøve og studere teknologier i forbindelse med fremtidens dynamiske transportsystemer, samspillet mellem autonome systemer og deres omgivelser og brugen af avancerede sensorsystemer. Jeg er meget glad for, at Autonomous Mobility har valgt at samarbejde med DTU,« siger Rasmus Larsen, der er prorektor på DTU, i pressemeddelelsen på DTU.dk

Lige nu kører bussen rundt på en lukket bane på universitetet, men det er meningen, at studerende, ansatte og besøgende skal bruge den i hverdagen, når en ny lov om testning af selvkørende køretøjer træder i kraft til sommer.

Der er plads til otte personer i den, og den kan køre op til 40 km/t. Det får den dog ikke lov til i første omgang, hvor den skal nøjes med at køre mellem 10 og 20 km/t. 

DTU's afdelinger Management Engineering og Space håber på, at Olli kan styrke forskningen i områder som maskinlæring, billedgenkendelsesteknologi, transport on-demand og busruteoptimering.

Det kan blandt andet blive gavnligt, hvis busser som Olli i fremtiden skal bruges til at transportere folk rundt på eksempelvis hospitaler eller universiteter.

sj

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.